Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

70 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 6)


Do tej potrawy użyjesz:
To jeden z najpopularniejszych dodatków do wielu dań. Dodajemy sos czosnkowy do pizzy, tortilli czy kanapek. Jak zrobić aromatyczny sos czosnkowy?

Składniki

2 główka czosnek
2–3 łyżka oliwa extra vergine
150 ml majonez
2–3 łyżka sok z cytryny
do smaku sól i pieprz

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
1407 kcal
Tłuszcz
138.2 g
Węglowodany
33.3 g
Błonnik
7.6 g
Białko
4.3 g
Sól
6 g

Opis wykonania

Krok 1

Główki czosnku nasmarowane oliwą z oliwek zawiń w folię aluminiową. Piecz z użyciem funkcji piekarnika 4D termoobieg przez 60 minut w temperaturze 200 stopni, czosnek powinien miękki.

Krok 2

Upieczony i wystudzony czosnek wyciśnij z łupinek, przełóż do wyższego naczynia, dodaj majonez, sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj blenderem na jednolitą masę.

Krok 3

Przed podaniem schłódź. Sos możesz podać w osobnej misce tak, aby każdy sam zdecydował o jego ilości, np. przy jedzeniu pizzy lub frytek. Świetnie pasuje też do kanapek lub tortilli. 

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 6
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Sylwucha
Ciekawy smak, bardzo dobry sosik
akorycka5
Idealny sos na pizze - po co przepłacać za dodatkowe sosy jeśli można zrobić własny szybciej i zdrowiej
Edi
Polecam do frytek z batatów.
MiszelPiszel
Sos czosnkowy sprawdza się również jako dodatek do mięs z rusztu, pieczonych ziemniaków czy innych grillowanych warzyw.
bsylvia
Pomysł z pieczeniem czosnku, genialny! Najlepszy sos czosnkowy. Polecam!
Iwona Majewska
Fajny przepis robiłam tyle odmian tego sosu i myślałam że już nic nie da się wymyślić a tu miła niespodzianka smak jest wybitny , ja dodaje jeszcze szczyptę cukru żeby zrównoważyć cytrynę , można dodać bazylię i oregano
Efffka
Nigdy nie piekłam czosnku do sosu czosnkowego, dla mnie super!
anlovi
Wspaniały dodatek do wielu potraw.
Ewusia1222
Bardzo dobry dodatek do gyrosa
Lalaxo
Smaczny. Super dodatek do Finger food
lukas.kar
Do pizzy, do frytek, ... do wszystkiego
fiziowaaa
Mój ulubiony czosnkowy to zdecydowanie gęsty sos, pycha