Sos czosnkowy

1 porcja
70 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 7)
Składniki
Wartości odżywcze
Sos czosnkowy
Sos czosnkowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Główki czosnku nasmarowane oliwą z oliwek zawiń w folię aluminiową. Piecz z użyciem funkcji piekarnika 4D termoobieg przez 60 minut w temperaturze 200 stopni, czosnek powinien miękki.

Upieczony i wystudzony czosnek wyciśnij z łupinek, przełóż do wyższego naczynia, dodaj majonez, sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj blenderem na jednolitą masę.

Przed podaniem schłódź. Sos możesz podać w osobnej misce tak, aby każdy sam zdecydował o jego ilości, np. przy jedzeniu pizzy lub frytek. Świetnie pasuje też do kanapek lub tortilli.
Komentarze