Sos czosnkowy
1 porcje
70 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 6)
To jeden z najpopularniejszych dodatków do wielu dań. Dodajemy sos czosnkowy do pizzy, tortilli czy kanapek. Jak zrobić aromatyczny sos czosnkowy?
Składniki
2 główka czosnek
2–3 łyżka oliwa extra vergine
150 ml majonez
2–3 łyżka sok z cytryny
do smaku sól i pieprz
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
1407 kcal
Tłuszcz
138.2 g
Węglowodany
33.3 g
Błonnik
7.6 g
Białko
4.3 g
Sól
6 g
Sos czosnkowy
Sos czosnkowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Główki czosnku nasmarowane oliwą z oliwek zawiń w folię aluminiową. Piecz z użyciem funkcji piekarnika 4D termoobieg przez 60 minut w temperaturze 200 stopni, czosnek powinien miękki.
Upieczony i wystudzony czosnek wyciśnij z łupinek, przełóż do wyższego naczynia, dodaj majonez, sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj blenderem na jednolitą masę.
Przed podaniem schłódź. Sos możesz podać w osobnej misce tak, aby każdy sam zdecydował o jego ilości, np. przy jedzeniu pizzy lub frytek. Świetnie pasuje też do kanapek lub tortilli.
Komentarze