Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

70 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 5)


Do tej potrawy użyjesz:
To jeden z najpopularniejszych dodatków do wielu dań. Dodajemy sos czosnkowy do pizzy, tortilli czy kanapek. Jak zrobić aromatyczny sos czosnkowy?

Składniki

2 główka czosnek
2–3 łyżka oliwa extra vergine
150 ml majonez
2–3 łyżka sok z cytryny
do smaku sól i pieprz

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
1407 kcal
Tłuszcz
138.2 g
Węglowodany
33.3 g
Błonnik
7.6 g
Białko
4.3 g
Sól
6 g

Opis wykonania

Główki czosnku nasmarowane oliwą z oliwek zawiń w folię aluminiową. Piecz z użyciem funkcji piekarnika 4D termoobieg przez 60 minut w temperaturze 200 stopni, czosnek powinien miękki.

Upieczony i wystudzony czosnek wyciśnij z łupinek, przełóż do wyższego naczynia, dodaj majonez, sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj blenderem na jednolitą masę.

Przed podaniem schłódź. Sos możesz podać w osobnej misce tak, aby każdy sam zdecydował o jego ilości, np. przy jedzeniu pizzy lub frytek. Świetnie pasuje też do kanapek lub tortilli. 

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 5
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Sylwucha
Ciekawy smak, bardzo dobry sosik
akorycka5
Idealny sos na pizze - po co przepłacać za dodatkowe sosy jeśli można zrobić własny szybciej i zdrowiej
Edi
Polecam do frytek z batatów.