Sos kaparowy
4 porcje
10 min
Łatwe
Sosy wszelkiej maści sprawiają, że nawet najprostsze potrawy nabierają wyjątkowego smaku. Dziś proponuję bardzo aromatyczny sos kaparowy, który stanowi doskonałe dopełnienie wielu dań.
Składniki
200 ml śmietany 30%
3 łyżki kaparów
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka masła klarowanego
Sól, pieprz do smaku
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
185.5 kcal
Tłuszcz
19 g
Węglowodany
2.4 g
Błonnik
1.5 g
Białko
0.4 g
Sól
2 g
Sos kaparowy
Sos kaparowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekane kapary i wlej śmietankę. Podsmaż minutę.
Dodaj koperek i musztardę. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
Podgrzewaj na małej mocy płyty grzewczej, cały czas mieszając, aż zgęstnieje.
Porada
Nie masz czasu czekać aż zagotuje się woda na makaron? Podkręć tempo przygotowania potraw za pomocą funkcji PowerBoost w płycie indukcyjnej marki Bosch. Pozwala ona zwiększyć moc wybranego pola grzewczego o 50%.
Komentarze