Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Sos pieczarkowy doskonale komponuje się z ziemniakami, kluskami lub z kaszą. Jest gęsty, kremowy i bardzo wyrazisty w smaku. Udaje się zawsze, o ile tylko użyjesz do niego idealnych proporcji grzybów i śmietany.

Składniki

400 g pieczarki
1 szt. cebula
70 ml śmietana 18%
3 łyżka masło klarowane
do smaku sól i pieprz
2 łyżka posiekana natka pietruszki

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
330.5 kcal
Tłuszcz
29.8 g
Węglowodany
10.1 g
Błonnik
7.6 g
Białko
5.5 g
Sól
3.1 g

Opis wykonania

Pieczarki obierz, opłucz, osusz, pokrój w plastry. Cebulę drobno posiekaj.

Na rozgrzaną na płycie grzewczej patelnię dodaj masło klarowane i cebulę – zeszklij ją. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i smaż do odparowania wody.

Porada

Obawiasz się, że sos się przypali? Z palnikiem DualWok w płycie gazowej marki Bosch już nie musisz. Jego delikatny płomień chroni sos przed przypaleniem.

Bosh Logo
Bosh

Dodaj śmietanę, sól oraz pieprz do smaku. Posyp natką pietruszki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych