Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Sos pieczarkowy doskonale komponuje się z ziemniakami, kluskami lub z kaszą. Jest gęsty, kremowy i bardzo wyrazisty w smaku. Udaje się zawsze, o ile tylko użyjesz do niego idealnych proporcji grzybów i śmietany.

Składniki

400 g pieczarki
1 szt. cebula
70 ml śmietana 18%
3 łyżka masło klarowane
do smaku sól i pieprz
2 łyżka posiekana natka pietruszki

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
330.5 kcal
Tłuszcz
29.8 g
Węglowodany
10.1 g
Błonnik
7.6 g
Białko
5.5 g
Sól
3.1 g

Opis wykonania

Krok 1

Pieczarki obierz, opłucz, osusz, pokrój w plastry. Cebulę drobno posiekaj.

Krok 2

Na rozgrzaną na płycie grzewczej patelnię dodaj masło klarowane i cebulę – zeszklij ją. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i smaż do odparowania wody.

Porada

Obawiasz się, że sos się przypali? Z palnikiem DualWok w płycie gazowej marki Bosch już nie musisz. Jego delikatny płomień chroni sos przed przypaleniem.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Dodaj śmietanę, sól oraz pieprz do smaku. Posyp natką pietruszki.


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
Ten sos pieczarkowy można dodać do placków ziemniaczanych. Smakuje wyśmienicie!
Małgorzata
Fajny sos do kaszy, placków ziemniaczanych lub makaronu. Ale u nas zawsze towarzyszy kopytkom:)