Sos pieczarkowy
2 porcje
20 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 4)
Sos pieczarkowy doskonale komponuje się z ziemniakami, kluskami lub z kaszą. Jest gęsty, kremowy i bardzo wyrazisty w smaku. Udaje się zawsze, o ile tylko użyjesz do niego idealnych proporcji grzybów i śmietany.
Składniki
400 g pieczarki
1 szt. cebula
70 ml śmietana 18%
3 łyżka masło klarowane
do smaku sól i pieprz
2 łyżka posiekana natka pietruszki
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
330.5 kcal
Tłuszcz
29.8 g
Węglowodany
10.1 g
Błonnik
7.6 g
Białko
5.5 g
Sól
3.1 g
Sos pieczarkowy
Sos pieczarkowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Pieczarki obierz, opłucz, osusz, pokrój w plastry. Cebulę drobno posiekaj.
Na rozgrzaną na płycie grzewczej patelnię dodaj masło klarowane i cebulę – zeszklij ją. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i smaż do odparowania wody.
Porada
Obawiasz się, że sos się przypali? Z palnikiem DualWok w płycie gazowej marki Bosch już nie musisz. Jego delikatny płomień chroni sos przed przypaleniem.
Dodaj śmietanę, sól oraz pieprz do smaku. Posyp natką pietruszki.
Komentarze