Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Spaghetti z jarmużem, bobem, zieloną pietruszką i czerwoną cebulą

Spaghetti z jarmużem, bobem, zieloną pietruszką i czerwoną cebulą
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Warzywa, które smakiem się wyróżniają, tutaj ze sobą współgrają, łącząc się z makaronem "siły połączyły" i z makaronem fajne danie "stworzyły".

Składniki

150 g makaronu spaghetti
1/2 łyżeczka cukru
2 łyżka oliwy z oliwek
50 g liści świeżego jarmużu bez stwardniałych łodyg
150 g ugotowanego i obranego bobu
sól do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
mieszanka przypraw chili świeżo mielona do smaku
10 g ser świeżo starty grana padano
1 szt. pęczek zielonej pietruszki

Opis wykonania

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. W tym czasie przygotowujemy warzywa. (Bób gotujemy na al dente z dodatkiem soli, odcedzamy i obieramy ze skórki, można użyć mrożonego bobu, jeśli nie ma jeszcze świeżego). Cebulę kroimy w wiórka i podsmażamy z dodatkiem cukru na rozgrzanej oliwie. Liście jarmużu sparzamy wodą z dodatkiem cukru i soli (po ½ łyżeczce, dzięki temu zachowa ładny kolor). Do podsmażonej cebuli dodajemy jarmuż, sól, pieprz, chili i przesmażamy, często mieszając ok. 2-4 min. Dodajemy bób, makaron, bardzo drobno posiekaną pietruszkę i podgrzewamy, delikatnie mieszając. Spaghetti podajemy z startym serem.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych