Spaghetti z jarmużem, bobem, zieloną pietruszką i czerwoną cebulą
3 porcje
20 min
Łatwe
Warzywa, które smakiem się wyróżniają, tutaj ze sobą współgrają, łącząc się z makaronem "siły połączyły" i z makaronem fajne danie "stworzyły".
Składniki
150 g makaronu spaghetti
1/2 łyżeczka cukru
2 łyżka oliwy z oliwek
50 g liści świeżego jarmużu bez stwardniałych łodyg
150 g ugotowanego i obranego bobu
sól do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
mieszanka przypraw chili świeżo mielona do smaku
10 g ser świeżo starty grana padano
1 szt. pęczek zielonej pietruszki
Spaghetti z jarmużem, bobem, zieloną pietruszką i czerwoną cebulą
Spaghetti z jarmużem, bobem, zieloną pietruszką i czerwoną cebulą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. W tym czasie przygotowujemy warzywa.
(Bób gotujemy na al dente z dodatkiem soli, odcedzamy i obieramy ze skórki, można użyć mrożonego bobu, jeśli nie ma jeszcze świeżego).
Cebulę kroimy w wiórka i podsmażamy z dodatkiem cukru na rozgrzanej oliwie.
Liście jarmużu sparzamy wodą z dodatkiem cukru i soli (po ½ łyżeczce, dzięki temu zachowa ładny kolor). Do podsmażonej cebuli dodajemy jarmuż, sól, pieprz, chili i przesmażamy, często mieszając ok. 2-4 min. Dodajemy bób, makaron, bardzo drobno posiekaną pietruszkę i podgrzewamy, delikatnie mieszając. Spaghetti podajemy z startym serem.
Komentarze