Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Strudel z jabłkami i kaszą jaglaną

Strudel z jabłkami i kaszą jaglaną

Opis wykonania

Średnie
dla 4 osób

Wspaniały deser, lepszy niż z samymi jabłkami - kasza wchłania część soku z jabłek, dzięki temu farsz jest bardziej zwarty, ale wciąż wilgotny

Dzień wcześniej wyrób ciasto. Odmierz mąkę i przesiej do miski. Do wody dodaj sól, cukier, sok cytrynowy i rozpuść. Dodaj do mąki i wyrób łyżką, odczekaj 3-4 min, dodaj olej, wyrób ręką aż będzie gładkie. Schowaj do lodówki.

Zanim zajmiesz się farszem wyjmij ciasto z lodówki aby się ogrzało. Ugotuj kaszę jaglaną. Obierz i pokrój jabłka, dodaj rodzynki, masło i cukier, cynamon i przesmaż na patelni (nie za długo - zależy od jabłek), dodaj kaszę, dobrze wymieszaj, zostaw do wystudzenia.

Przełóż ciasto na stolnicę, lekko oprósz mąką i rozciągaj, możesz użyć wałka lub rozciągać rękami, podsypuj mąką jeśli zacznie się kleić. Rozciągaj w duży prostokąt aż będzie lekko prześwitujące. Na część ciasta nałóż pasek farszu, resztę ciasta przesmaruj masłem i lekko oprósz bułką tartą, zawiń farsz w ciasto. Aby zawinąć ciasto użyj tkaniny, papier do pieczenia, lub szer. skrobki. Podnosząc lekko tkaninę przewracaj ciasto, po pierwszym razie zawiń boczki.

Nagrzej piec. do 190st. C Przełóż na pap. do piecz, posmaruj białkiem, lub mlekiem i zsuń do piekarnika. Piecz przez około 25-35 min - do złotego koloru. Wystudź, podawaj np. z bitą śmietaną, udekoruj owocami, cukrem pudrem i czekoladą
Piotr Połomski
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz dla mięsożerców

Antrykot to?