Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Strudel z jabłkami i kaszą jaglaną

Strudel z jabłkami i kaszą jaglaną
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Wspaniały deser, lepszy niż z samymi jabłkami - kasza jaglana wchłania część soku z jabłek, dzięki temu farsz jest bardziej zwarty, ale wciąż wilgotny

Składniki

70 g Mąka pszenna chlebowa
75 g Mąka pszenna uniwersalna
1 szczypta Sól
1 łyżeczka Sok z cytryny
1 łyżka Cukier
7 g Olej roślinny
1/2 kg Jabłka do rozpieku
4 łyżka Cukier
1 łyżeczka Cynamon
2 łyżka Masło
Rodzynki - garść
1/2 szklanka Kasza
Do dekoracji: małe jabłka, cukier puder, bita śmietana, sos czekoladowy

Opis wykonania

Dzień wcześniej wyrób ciasto. Odmierz mąkę i przesiej do miski. Do wody dodaj sól, cukier, sok cytrynowy i rozpuść. Dodaj do mąki i wyrób łyżką, odczekaj 3-4 min, dodaj olej, wyrób ręką aż będzie gładkie. Schowaj do lodówki. Zanim zajmiesz się farszem wyjmij ciasto z lodówki aby się ogrzało. Ugotuj kaszę jaglaną. Obierz i pokrój jabłka, dodaj rodzynki, masło i cukier, cynamon i przesmaż na patelni (nie za długo - zależy od jabłek), dodaj kaszę, dobrze wymieszaj, zostaw do wystudzenia. Przełóż ciasto na stolnicę, lekko oprósz mąką i rozciągaj, możesz użyć wałka lub rozciągać rękami, podsypuj mąką jeśli zacznie się kleić. Rozciągaj w duży prostokąt aż będzie lekko prześwitujące. Na część ciasta nałóż pasek farszu, resztę ciasta przesmaruj masłem i lekko oprósz bułką tartą, zawiń farsz w ciasto. Aby zawinąć ciasto użyj tkaniny, papier do pieczenia, lub szer. skrobki. Podnosząc lekko tkaninę przewracaj ciasto, po pierwszym razie zawiń boczki. Nagrzej piec. do 190st. C Przełóż na pap. do piecz, posmaruj białkiem, lub mlekiem i zsuń do piekarnika. Piecz przez około 25-35 min - do złotego koloru. Wystudź, podawaj np. z bitą śmietaną, udekoruj owocami, cukrem pudrem i czekoladą

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Oj uwielbiam kaszę jaglaną na słodko, tutaj też fajnie się komponuje.