Świąteczne przepisy: fit kluski z makiem i miodem
4 porcje
45 min
Łatwe
Mniej kaloryczna i zdrowsza wersja wigilijnego przysmaku.
Składniki
1 szklanka makaronu pełnoziarnistego (przed ugotowaniem)
1/2 szklanki suchych nasion niebieskeigo maku
4 łyżki miodu pszczelego
4 garście mieszanki bakaliowej
Kilka kropelek aromatu arakowego lub migdałowego
Świąteczne przepisy: fit kluski z makiem i miodem
Świąteczne przepisy: fit kluski z makiem i miodem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Chyba nikt nie wyobraża sobie Wigilii bez tego słodkiego, sycącego dania. Jego ogromną zaletą, poza smakiem, jest moc walorów prozdrowotnych. Polecamy wykorzystać makaron pełnoziarnisty, który po pierwsze wzmocni aromat i smak, a ponadto wzbogaci danie w błonnik.
Opis przygotowania:
- Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Mak przepłucz zimną wodą, następnie przesyp do miseczki i zalej na wysokość nasion ciepłą, przegotowaną wodą. Odstaw na co najmniej pół godziny, by ziarna napęczniały.
- Miód wymieszaj z bakaliami, następnie do masy dodaj mak i połącz.
- Do masy dodaj kilka kropel aromatu arakowego lub migdałowego.
- Masę makową przemieszaj delikatnie z makaronem i podawaj.
TIP DIETETYCZNY
- Mak to źródło witamin A, D, E i C oraz pierwiastków: żelaza, miedzi, manganu, fosforu oraz magnezu, cynku i wapnia. W kuchni i w kosmetyce warto wypróbować olej makowy. Działa odżywczo i regenerująco na włosy, skórę i paznokcie. W kuchni natomiast, lekko orzechowy w posmaku, olej makowy można stosować do sałatek i surówek. Co ważne, trzeba go stosować na zimno.
Komentarze