Syrniki bananowe z masłem orzechowym
2 porcje
15 min
Łatwe
Te placuszki z sera lub twarogu są szczególnie popularne w kuchni rosyjskiej. Dzieci je uwielbiają,a przy okazji można przemycić do ich diety twaróg;)
Składniki
300 g twarog półtłusty
1 szt. mały dojrzały banan
1 szt. jajko
1 łyżka cukier z wanilią
3 łyżka mąka
2 łyżka maslo klarowane do smażenia (lub olej)
Syrniki bananowe z masłem orzechowym
Syrniki bananowe z masłem orzechowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Banan obrać ze skórki, pokroić w plastry, razem z twarogiem rozgnieść widelcem. Do twarogu dodać jajko, wsypać cukier, wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i jeszcze raz wymieszać. Nabierać kawałki ciasta wielkości moreli, formować kulki, obtaczając w mące, spłaszczać i układać na oprószonej mąką stolnicy. Na patelni rozgrzać olej lub masło klarowane, wykładać placki, smażyć na małym ogniu z obu stron na złoto-brązowy kolor (u mnie to trwało po ok półtorej minuty z każdej strony).
Serniczki podawać z masłem orzechowym, polane syropem klonowym.
Smacznego:)
Komentarze