Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Niewielkie drożdżowe bułeczki nadziane cebulką. Doskonałe jako np. dodatek do zup i dań głównych, ale również przepyszne jako samodzielna przekąska.

Składniki

450 - 500 g mąka pszenna
50 g drożdże
1 łyżeczka cukier
100 g masło
1 szklanka mleko
2 szt. żółtko
1 łyżeczka sól
2 szt. cebula

Opis wykonania

Drożdże ucieramy z łyżeczką cukru, a gdy się rozpuszczą, dodajemy kilka łyżek ciepłego mleka. Zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Masło rozpuszczany i studzimy. Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy wyrośnięte drożdże, żółtka, resztę mleka i masło. Wyrabiamy gładkie lśniące ciasto.

Następnie pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką na ok godzinkę. W tym czasie drobno ciekamy cebulkę i smażymy na maśle, aż do momentu zeszklenia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 20 części. Każdą część wałkujemy na cienkie kółeczko, nakładamy przestudzony farsz, rolujemy a następnie zwijamy w coś w rodzaju ślimaczka.

Zrolowane bułeczki układamy jedna obok drugiej w okrągłej formie. Smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy w temp. 200 stopni przez 20 minut ( do momentu zarumienienia).

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych