Drożdżowe bułeczki z cebulą
4 porcje
Średnie
Składniki
Cebulaczki
Cebulaczki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Drożdże ucieramy z łyżeczką cukru, a gdy się rozpuszczą, dodajemy kilka łyżek ciepłego mleka. Zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Masło rozpuszczany i studzimy. Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy wyrośnięte drożdże, żółtka, resztę mleka i masło. Wyrabiamy gładkie lśniące ciasto.
Następnie pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką na ok godzinkę. W tym czasie drobno ciekamy cebulkę i smażymy na maśle, aż do momentu zeszklenia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 20 części. Każdą część wałkujemy na cienkie kółeczko, nakładamy przestudzony farsz, rolujemy a następnie zwijamy w coś w rodzaju ślimaczka.
Zrolowane bułeczki układamy jedna obok drugiej w okrągłej formie. Smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy w temp. 200 stopni przez 20 minut ( do momentu zarumienienia).
Komentarze