Szarlotka w wersji mini
9 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Delikatne i pyszne mini szarlotki idealne na każdą chwile dnia, szczególnie na deser.
Składniki
400 g maka pszenna
200 g masło
3/4 szklanka cukier
4 szt. zółtka
2 łyżeczka śmietana
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 szt. cukier waniliowy
1 szczypta sól
1 kg jabłka
2 łyżeczka cynamon
1 łyżka cukier
Szarlotka w wersji mini
Szarlotka w wersji mini
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach i dusimy pod przykryciem aż zmiękną. Dodajemy cynamon i cukier do smaku. Smażymy jeszcze kilka minut bez przykrycia. Składniki na Ciasto wrzucamy do miski i szybko zagniatamy aż do uzyskania jednolitego ciasta. Dzielimy na 2 części mniejszą i większą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Foremki na babeczki smarujemy tłuszczem (u mnie olej) i wyścielamy spód. Nakładamy 2 łyżeczki jabłek. Z mniejszej części ciasta wałkujemy paseczki około 4mm i układamy w krateczkę. pieczemy w temp. 180* około 20 minut.
Komentarze