Jajko w gnieździe
4 porcje
Średnie
Jajko w gnieździe to danie którym możesz zaskoczyć każdego, kto przepada za jajkiem.
Składniki
2 szt. jajka
500 dkg ziemniaki
200 g szpinak
100 g jarmuż
2 szt. zółtka
2 łyżka masło
1 szt. czosnek
1 łyżeczka rozmaryn
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
1 łyżeczka gałka muszkatołowa
Jajko w gnieździe
Jajko w gnieździe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, następnie przeciskamy przez praskę. Dodajemy 2 żółtka, 1 łyżkę masła, rozmaryn i dobrze mieszamy. 3 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, smażymy na łyżce masła. Dodajemy do niego szpinak i jarmuż. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Foremki do tartaletek smarujemy masłem i oprószamy mąką. Umieszczamy masę ziemniaczaną do rękawa cukierniczego i wyciskamy gniazda, wypełniamy szpinakiem. Na koniec wybijamy jajko. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut w 180 stopniach.
Komentarze