Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Jajko w gnieździe to danie którym możesz zaskoczyć każdego, kto przepada za jajkiem.

Składniki

2 szt. jajka
500 dkg ziemniaki
200 g szpinak
100 g jarmuż
2 szt. zółtka
2 łyżka masło
1 szt. czosnek
1 łyżeczka rozmaryn
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
1 łyżeczka gałka muszkatołowa

Opis wykonania

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, następnie przeciskamy przez praskę. Dodajemy 2 żółtka, 1 łyżkę masła, rozmaryn i dobrze mieszamy. 3 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, smażymy na łyżce masła. Dodajemy do niego szpinak i jarmuż. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Foremki do tartaletek smarujemy masłem i oprószamy mąką. Umieszczamy masę ziemniaczaną do rękawa cukierniczego i wyciskamy gniazda, wypełniamy szpinakiem. Na koniec wybijamy jajko. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut w 180 stopniach.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych