Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

5 porcje

Czas wykonywania

70 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Szarlotka jest tym rodzajem ciasta, które nawet jeśli nie do końca wyjdzie, i tak będzie zjedzonaz apetytem . To zapewne za sprawą jabłek z cynamonem, którym tak trudno się oprzeć. Każda pora roku jest zatem dobra, aby upiec jabłecznik, a już w szczególności jesień i zima. Jeśli chcesz urozmaicić smak tradycyjnej szarlotki, koniecznie wypróbuj przepis na jabłecznik z bezą. Kruche ciasto, pyszne, nie za słodkie jabłka z cynamonem i delikatna, bezowa pianka chrupiąca z wierzchu i wilgotna w środku to raj dla podniebienia. Zobacz ten prosty przepis na szarlotkę z bezą, która za każdym razem smakuje wyśmienicie. Zachwyć rodzinę rewelacyjnym deserem do aromatycznej, zimowej herbaty z miodem.

Składniki

300 g mąki tortowej
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g zimnego masła
4 żółtka
Szczypta soli
1 kg kwaśnych jabłek (np. szara reneta)
Łyżeczka cynamonu
¼ szklanki wody
1 łyżka cukru (zwykły cukier możesz zastąpić brązowym lub posłodzić jabłka miodem)
1 łyżeczka budyniu waniliowego
4 białka
Pół szklanki cukru
½ łyżeczki budyniu waniliowego
Łyżeczka soku z cytryny

Opis wykonania

Zaczynamy od zagniecenia kruchego ciasta na jabłecznik z bezą.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej przez sito. Dodaj szczyptę soli i wymieszaj.

Dodaj cukier i masło, posiekaj wszystko nożem.

Porada

Gotową szarlotkę z bezą możesz ozdobić listkiem mięty lub odrobiną cynamonu.

Bosh Logo
Bosh

Żółtka oddziel od białek. Dodaj do ciasta i szybko zagnieć na gładką masę. Uformuj z niego kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 2 godziny lub na godzinę do zamrażalnika.

Jabłka obierz, usuń gniazda i pokrój w kostkę. Przełóż do garnka, dolej wody i zagotuj. Następnie dodaj cukier, cynamon i budyń. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 5 minut, aż jabłka nieco zmiękną. Gotową masę z jabłek zestaw na bok i ostudź.

Przygotuj okrągłą formę do ciasta o średnicy 24cm, wyłóż ją papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i posyp mąką, aby ciasto nie przywarło. W kolejnym kroku zetrzyj zimne ciasto za tarce o grubych oczkach, aby przykryło dno formy, po czym delikatnie dociśnij dłonią. Podpiecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni aż się zarumieni. Spód wyjmij z piekarnika i poczekaj aż ostygnie.

Białka (wykorzystaj te, które zostały z przygotowania ciasta) ubij ze szczyptą soli, a gdy powstanie sztywna piana, dodaj porcjami cukier dalej ubijając. Następnie sok z cytryny i przesiany budyń. Wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników. 

Na wcześniej podpieczonym spodzie ułóż warstwę z jabłek, a na niej równomiernie rozłóż pianę z białek. Całość włóż do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i piecz około 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz kolejne 10-15 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych