Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Szarlotka z bezą

Opis wykonania

Szarlotka jest tym rodzajem ciasta, które nawet jeśli nie do końca wyjdzie, i tak będzie zjedzonaz apetytem . To zapewne za sprawą jabłek z cynamonem, którym tak trudno się oprzeć. Każda pora roku jest zatem dobra, aby upiec jabłecznik, a już w szczególności jesień i zima. Jeśli chcesz urozmaicić smak tradycyjnej szarlotki, koniecznie wypróbuj przepis na jabłecznik z bezą. Kruche ciasto, pyszne, nie za słodkie jabłka z cynamonem i delikatna, bezowa pianka chrupiąca z wierzchu i wilgotna w środku to raj dla podniebienia. Zobacz ten prosty przepis na szarlotkę z bezą, która za każdym razem smakuje wyśmienicie. Zachwyć rodzinę rewelacyjnym deserem do aromatycznej, zimowej herbaty z miodem.

1

Zaczynamy od zagniecenia kruchego ciasta na jabłecznik z bezą.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej przez sito. Dodaj szczyptę soli i wymieszaj.

2

Dodaj cukier i masło, posiekaj wszystko nożem.

3

Żółtka oddziel od białek. Dodaj do ciasta i szybko zagnieć na gładką masę. Uformuj z niego kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 2 godziny lub na godzinę do zamrażalnika.

4

Jabłka obierz, usuń gniazda i pokrój w kostkę. Przełóż do garnka, dolej wody i zagotuj. Następnie dodaj cukier, cynamon i budyń. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 5 minut, aż jabłka nieco zmiękną. Gotową masę z jabłek zestaw na bok i ostudź.

5

Przygotuj okrągłą formę do ciasta o średnicy 24cm, wyłóż ją papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i posyp mąką, aby ciasto nie przywarło. W kolejnym kroku zetrzyj zimne ciasto za tarce o grubych oczkach, aby przykryło dno formy, po czym delikatnie dociśnij dłonią. Podpiecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni aż się zarumieni. Spód wyjmij z piekarnika i poczekaj aż ostygnie.

6

Białka (wykorzystaj te, które zostały z przygotowania ciasta) ubij ze szczyptą soli, a gdy powstanie sztywna piana, dodaj porcjami cukier dalej ubijając. Następnie sok z cytryny i przesiany budyń. Wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników. 

7

Na wcześniej podpieczonym spodzie ułóż warstwę z jabłek, a na niej równomiernie rozłóż pianę z białek. Całość włóż do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i piecz około 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz kolejne 10-15 minut.