Szarlotka z bezą
5 porcje
70 min
Łatwe
Składniki
Szarlotka z bezą
Szarlotka z bezą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Zaczynamy od zagniecenia kruchego ciasta na jabłecznik z bezą.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej przez sito. Dodaj szczyptę soli i wymieszaj.
Dodaj cukier i masło, posiekaj wszystko nożem.
Porada
Jak dobrać odpowiednią ilość składników i przypraw? Ich dobieranie „na oko” nie zawsze jest dobrą metodą. Zintegrowana waga w robocie kuchennym OptiMUM marki Bosch poda Ci dokładne ilości składników znajdujących się w misie i blenderze.
Żółtka oddziel od białek. Dodaj do ciasta i szybko zagnieć na gładką masę. Uformuj z niego kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 2 godziny lub na godzinę do zamrażalnika.
Jabłka obierz, usuń gniazda i pokrój w kostkę. Przełóż do garnka, dolej wody i zagotuj. Następnie dodaj cukier, cynamon i budyń. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 5 minut, aż jabłka nieco zmiękną. Gotową masę z jabłek zestaw na bok i ostudź.
Przygotuj okrągłą formę do ciasta o średnicy 24cm, wyłóż ją papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i posyp mąką, aby ciasto nie przywarło. W kolejnym kroku zetrzyj zimne ciasto za tarce o grubych oczkach, aby przykryło dno formy, po czym delikatnie dociśnij dłonią. Podpiecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni aż się zarumieni. Spód wyjmij z piekarnika i poczekaj aż ostygnie.
Białka (wykorzystaj te, które zostały z przygotowania ciasta) ubij ze szczyptą soli, a gdy powstanie sztywna piana, dodaj porcjami cukier dalej ubijając. Następnie sok z cytryny i przesiany budyń. Wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników.
Na wcześniej podpieczonym spodzie ułóż warstwę z jabłek, a na niej równomiernie rozłóż pianę z białek. Całość włóż do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i piecz około 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz kolejne 10-15 minut.
Komentarze