Szaszłyki z batatów i ananasa
4 porcje
30 min
Łatwe
Bomba smakowa z orzeźwiającym sosem
Składniki
2 szt. Bataty
1 szt. Dojrzały ananas
50 ml Sok z cytryny
20 ml Syrop klonowy
1 łyżka Olej słonecznikowy
Liście świeżej mięty
Szaszłyki z batatów i ananasa
Szaszłyki z batatów i ananasa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Bataty obieramy, płuczemy i kroimy w grubą kostkę. Dodajemy do nich olej po czym dokładnie mieszamy aby powlekł wszystkie kawałki. Wykładamy na blachę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C z termoobiegiem na 10 minut (mają się tylko lekko podpiec).
Ananas obieramy, pozbawiamy twardego środka, kroimy na kawałki podobne wielkością do wcześniej przygotowanych batatów.
Na patyczki do szaszłyków nabijamy naprzemiennie ananas i batata, układamy na blaszce zabezpieczonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200°C przez około 15 minut.
Sos:
Sok z cytryny łączymy z syropem klonowym i drobno posiekaną miętą.
Szaszłyki podajemy polane sosem
Smacznego!
Komentarze