Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Szkocki pudding chlebowy

Szkocki pudding chlebowy
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Szkocki pudding chlebowy z suszonymi morelami i rodzynkami, znany jako Spotted dick. Doskonale nada się na deser dla gości i rodziny.

Składniki

100 g suszonych moreli
100 g mąki
3 g proszku do pieczenia
- szczypta soli
75 g miękkiego masła
75 g bułki tartej
50 g cukru
75 g rodzynek sułtanek lub zwykłych
1/4 łyżeczka gałki muszkatołowej
2 łyżeczka świeżo tartego imbiru
skórka jednej niepryskanej pomarańczy lub cytryny
jajko
5 łyżka mleka

Opis wykonania

Suszone morele drobno posiekać. Wszystkie suche składniki dobrze wymieszać w misce. Jajko rozmącić z mlekiem, dolać i wszystko zagnieść na miękkie ciasto.

Z papieru do pieczenia wyciąć cztery koła o średnicy foremek i dobrze natłuścić. Foremki także natłuścić. Wypełnić ciastem foremki. Przykryć papierem do pieczenia oraz luźno folią spożywczą.

Gotować na parze w perforowanym pojemniku. Pudding ostrożnie okroić tępą stroną noża wokół krawędzi foremek i wyłożyć na talerz, zwykłych przewracając foremki do góry dnem.

Sposób nastawiania - piekarnik parowy: gotowanie na parze w 100⁰C, 60 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych