Szkocki pudding chlebowy
4 porcje
Średnie
Szkocki pudding chlebowy z suszonymi morelami i rodzynkami, znany jako Spotted dick. Doskonale nada się na deser dla gości i rodziny.
Składniki
100 g suszonych moreli
100 g mąki
3 g proszku do pieczenia
- szczypta soli
75 g miękkiego masła
75 g bułki tartej
50 g cukru
75 g rodzynek sułtanek lub zwykłych
1/4 łyżeczka gałki muszkatołowej
2 łyżeczka świeżo tartego imbiru
skórka jednej niepryskanej pomarańczy lub cytryny
jajko
5 łyżka mleka
Szkocki pudding chlebowy
Szkocki pudding chlebowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Suszone morele drobno posiekać. Wszystkie suche składniki dobrze wymieszać w misce. Jajko rozmącić z mlekiem, dolać i wszystko zagnieść na miękkie ciasto.
Z papieru do pieczenia wyciąć cztery koła o średnicy foremek i dobrze natłuścić. Foremki także natłuścić. Wypełnić ciastem foremki. Przykryć papierem do pieczenia oraz luźno folią spożywczą.
Gotować na parze w perforowanym pojemniku. Pudding ostrożnie okroić tępą stroną noża wokół krawędzi foremek i wyłożyć na talerz, zwykłych przewracając foremki do góry dnem.
Sposób nastawiania - piekarnik parowy: gotowanie na parze w 100⁰C, 60 minut.
Komentarze