Sznycle zapiekane
4 porcje
Średnie
Sznycle wieprzowe lub cielęce z pomidorami, pieczarkami, gotowaną szynką i topionym serem.
Składniki
sznycle wieprzowe lub cielęce (po 200 g każdy)
sól
pieprz
szalotek
obrane ze skóry pomidory
słoik pieczarek pokrojonych na plasterki
200 g gotowanej szynki
100 g sera topionego
200 ml mleka
3 łyżka mąki ziemniaczanej
opakowanie mrożonej natki pietruszki
200 g startego seta gouda
Sznycle zapiekane
Sznycle zapiekane
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Opłukać sznycle w zimnej wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym. Doprawić solą i pieprzem, każdy sznycel przekroić na trzy części. Obrać szalotkę i pokroić w plasterki. Pomidory pokroić w plasterki, a szynkę gotowaną w paski. Sznycle, szalotki, pomidory, pieczarki i gotowaną szynkę ułożyć warstwami w formie sufletowej. Ser topiony rozmieszać z mlekiem, mąką ziemniaczaną, solą, pieprzem i natką pietruszki. Masą polać sznycle. Posypać serem. Piec jak podano.
Sposób nastawiania: grill z cyrkulacją powietrza 170-190⁰C oraz mikrofalówka 360 W, 45-50 minut.
Wariant: rozmieszać 3 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego z masą mleczno—serową.
Komentarze