Gouda

Gouda

 

Gouda to najpopularniejszy ser nie tylko w Polsce, ale równa świecie. Jest to ser typu holenderskiego, który przygotowuje się z mleka krowiego z dodatkiem podpuszczki.

Ser gouda – właściwości

Ser gouda formowany jest w spłaszczone okręgi, a następnie dojrzewa około 6 tygodni. W tym czasie nabiera swojego charakterystycznego smaku i aromatu. 100 g sera dostarcza około 330-360 kcal. W smaku goudy wyczuwalne są słodkie i orzechowe nuty.

Do jakich dań pasuje gouda?

Ser gouda jest wszechstronnie wykorzystywany w kuchni. Smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno. Dodawany jest do kanapek, zapiekanek, pizzy, sałatek oraz jako farsz do pierogów, naleśników, tortilli, tart i słonych wypieków. Gouda dobrze komponuje się z szeroką gamą produktów. Zalicza się do nich warzywa, jaja, mięsa, ryby, owoce morza, wędliny i kabanosy. Można łączyć go z innymi serami o ostrzejszym smaku, np. cheddarem lub parmezanem.

Ze względu na dobrą topliwość, gouda sprawdzi się także do fondue oraz dipów.

Smak sera świetnie komponuje się z winem, dlatego warto dodać go do deski serów podczas degustacji trunków.