Szpar-Ag San na tropie przodków
4 porcje
40 min
Łatwe
Lekkie, śniadaniowe won tony z kremowo - serowymi szparagami
Składniki
3/4 szklanka mleko
2 szt. Jajko
czosnek
2 łyżka parmezan
2 łyżka ser Gouda
szparagi
2 szczypta sól
2 łyżka oliwa z oliwek
ciasto wonton
Szpar-Ag San na tropie przodków
Szpar-Ag San na tropie przodków
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Szparagi myjemy i odkrajamy korony (główki). Odkładam je na bok i siekamy resztę łodyg.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i na średnim ogniu podsmażamy (ok 8 minut) nasze szparagi dodając do nich szczyptę soli.
3. Do miseczki dodajemy jajka, mleko, starty parmezan i szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy.
4. Do naszej mieszanki mleczno-serowej dodajemy podsmażone szparagi (tylko łodygi) i ok 2 łyżek sera Gouda pokrojonego w małe kosteczki.
5. W blaszce na muffinki (do każdego otworu) układam po jednym arkuszu ciasta WonTon i po dwie łyżki masy serowo - szparagowej. Na wierzchu każdego gniazdka układamy po jednej koronie (główce) szparaga.
6. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170*C i pieczemy przez 20 minut.
7. SzparAg San'a w chrupiącym cieście WonTon najlepiej serwować na ciepło. Smacznego!
Komentarze