Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Huevos rancheros, czyli jajka po meksykańsku

Opis wykonania

To danie jest bardzo proste do przygotowania, zachwyci nie tylko podniebienie, ale także nasze oczy. I jak na Meksyk przystało, z pikantną nutką.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek obieramy i drobno siekamy. Papryczkę chili kroimy na pół, wyjmujemy pestki i kroimy drobniutko. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowegp, przesmażamy cebulę, aż będzie szklista. Dodajemy papryczkę, wędzoną paprykę i czosnek. Smażymy przez 2 minuty i dodajemy pomidory i cukier. Mieszamy i dusimy, aż sos nieco zgęstnie, posypujemy natka. Ziemniaki kroimy w dużą kostkę, chorizo w plasterki, a potem w paski. Na drugiej nieco większej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, wrzucamy chorizo, chwilę smażymy, a potem dodajemy ziemniaki. Smażymy, aż ziemniaki lekko się przyrumienią. Dodajemy do nich pomidory z drugiej patelni, mieszamy i robimy trzy wgłębienia, w które wbijamy jajka. Zmniejszamy nieco ogień i smażymy, aż biało w jajkach się zetnie. Posypujemy natką i od razu podajemy.