Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Huevos rancheros, czyli jajka po meksykańsku

Huevos rancheros, czyli jajka po meksykańsku
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
To danie jest bardzo proste do przygotowania, zachwyci nie tylko podniebienie, ale także nasze oczy. I jak na Meksyk przystało, z pikantną nutką.

Składniki

5 szt. ugotowane ziemniaki
100 g kiełbasa chorizo
1 szt. cebula
2 szt. ząbki czosnku
1 szt. papryczka chili
1 łyżeczka wędzona papryka
1 szt. puszka pomidorów pelati
1/2 łyżeczka cukier
3 szt. duże jaja wiejskie
1 łyżka natka pietruszki
1 łyżka olej do smażenia

Opis wykonania

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek obieramy i drobno siekamy. Papryczkę chili kroimy na pół, wyjmujemy pestki i kroimy drobniutko. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowegp, przesmażamy cebulę, aż będzie szklista. Dodajemy papryczkę, wędzoną paprykę i czosnek. Smażymy przez 2 minuty i dodajemy pomidory i cukier. Mieszamy i dusimy, aż sos nieco zgęstnie, posypujemy natka. Ziemniaki kroimy w dużą kostkę, chorizo w plasterki, a potem w paski. Na drugiej nieco większej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, wrzucamy chorizo, chwilę smażymy, a potem dodajemy ziemniaki. Smażymy, aż ziemniaki lekko się przyrumienią. Dodajemy do nich pomidory z drugiej patelni, mieszamy i robimy trzy wgłębienia, w które wbijamy jajka. Zmniejszamy nieco ogień i smażymy, aż biało w jajkach się zetnie. Posypujemy natką i od razu podajemy.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych