Bułeczki wachlarzyki ziołowo-czosnkowe
4 porcje
Średnie
Bułeczki wachlarzyki ziołowe-czosnkowe to klasyczne ciasto drożdżowe z dodatkiem bardzo aromatycznego masełka.
Składniki
20 dkg drożdże
3,5 szklanka mąka pszenna
1 szklanka mleko letnie
1 łyżka cukier
1 szt. jajko
30 dkg masło roztopione
1 łyżeczka sól
4 szt. czosnek w ząbkach
50 dkg masło
3 szt. pieczarki
1 łyżka natka pietruszki świeża
Bułeczki wachlarzyki ziołowo-czosnkowe
Bułeczki wachlarzyki ziołowo-czosnkowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W misce rozkruszyć drożdże z dodatkiem cukru oraz 3 łyżek mąki. Zalać 1/2 szkl. ciepłego mleka (nie może być gorące) i wymieszać, aby pozbyć się grudek. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min. do wyrośnięcia. Pieczarki zetrzeć na tarce jarzynowej. Przesmażyć na patelni z odrobiną masła oraz soli i wystudzić. Pietruszkę pokroić drobno. Czosnek przecisnąć przez praskę. W miseczce wymieszać wszystkie składniki farszu. Doprawić solą i pieprzem.
Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać zaczyn, jajko połączone z roztopionym masłem i mlekiem oraz sól. Wyrabiać masę do chwili kiedy przestanie odstawać od miski, ale jeszcze będzie się kleić. Powstałe ciasto uformować w kulkę i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto odgazować pięścią, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć przygotowany farsz a następnie pociąć na 6 pasów (wzdłuż). Każdy pas nałożyć na siebie (jeden na drugi) i pociąć na kwadraty.Foremkę na muffinki wysmarować masłem i posypać mąką. Każdą bułeczkę przełożyć bokiem do formy, przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Piec w temp. 180’C przez 15 min.
Komentarze