Szybka tarta ze szparagami

4 porcje
Średnie
Szybka, lecz wykwintna tarta, doskonała jako szybka, lekka kolacja.
Składniki
1 szt. ciasto francuskie
5 -6 szt. szparagi zielone
4 -5 łyżka śmietana gęsta 18%
2 szt. tymianek świeży gałązka
4-5 łyżka pistacje siekane
Szybka tarta ze szparagami
Szybka tarta ze szparagami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Płatem gotowego ciasta francuskiego wyłożyć nasmarowaną masłem formę do tarty. Spód posmarować kilkoma łyżkami śmietany 18%, dodać umyte i pokrojone w 1,5 cm kawałki zielone szparagi, listki świeżego tymianku, posypać posiekanymi pistacjami. Na wierzchu umieścić sporą ilość wiórków parmezanu. Zawinąć do środka luźne brzegi ciasta. Piec ok. 30 - 40 min. w temp. 180 stopni. Wyśmienita z kieliszkiem mocno schłodzonego białego wina.
Komentarze