Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Pełnoziarnisty chleb marchwiowy z orzechami włoskimi i żurawiną

Pełnoziarnisty chleb marchwiowy z orzechami włoskimi i żurawiną
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Wyjątkowo pyszny chleb z dodatkiem soku z marchwi, o pięknym kolorze, ze sprężystym miąższem i chrupiącą skórką, pełen orzechów włoskich i żurawiny.

Składniki

3,5 szklanka mąka pszenna pełnoziarnista
2 szklanka świeżo wyciśnięty sok z marchwi
1/3 łyżeczka drożdze suche
1 łyżeczka cukier
0,5 łyżeczka cynamon mielony
1 szklanka siekane orzechy włoskie
1 szklanka suszona żurawina
2 łyżeczka siemie lniane mielone
1 łyżeczka masło

Opis wykonania

1. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki i bakalie. 2. Dodaj do nich masło, wymieszaj i wlej sok. Zagnieć, najlepiej drewnianą łyżką, ciasto. Ciasto ma być lekko lepkie. Przykryj je ściereczką lnianą i pozostaw na 12 godzin do wyrośnięcia. 3. Po tym czasie przełóż je na ściereczkę wysypaną mąką i zagnieć od góry w kopertę. Złóż ściereczkę i pozostaw ciasto na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do temperatury 225 stopni C. 4. Ciasto przełóż do żeliwnego garnka łączeniem do dołu i piecz chleb przez 30 minut pod przykryciem, następnie jeszcze 15 minut bez przykrycia. Upieczony chleb pozostaw na kratce do całkowitego ostudzenia.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych