Pełnoziarnisty chleb marchwiowy z orzechami włoskimi i żurawiną
4 porcje
Średnie
Wyjątkowo pyszny chleb z dodatkiem soku z marchwi, o pięknym kolorze, ze sprężystym miąższem i chrupiącą skórką, pełen orzechów włoskich i żurawiny.
Składniki
3,5 szklanka mąka pszenna pełnoziarnista
2 szklanka świeżo wyciśnięty sok z marchwi
1/3 łyżeczka drożdze suche
1 łyżeczka cukier
0,5 łyżeczka cynamon mielony
1 szklanka siekane orzechy włoskie
1 szklanka suszona żurawina
2 łyżeczka siemie lniane mielone
1 łyżeczka masło
Pełnoziarnisty chleb marchwiowy z orzechami włoskimi i żurawiną
Pełnoziarnisty chleb marchwiowy z orzechami włoskimi i żurawiną
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki i bakalie.
2. Dodaj do nich masło, wymieszaj i wlej sok. Zagnieć, najlepiej drewnianą łyżką, ciasto. Ciasto ma być lekko lepkie. Przykryj je ściereczką lnianą i pozostaw na 12 godzin do wyrośnięcia.
3. Po tym czasie przełóż je na ściereczkę wysypaną mąką i zagnieć od góry w kopertę. Złóż ściereczkę i pozostaw ciasto na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do temperatury 225 stopni C.
4. Ciasto przełóż do żeliwnego garnka łączeniem do dołu i piecz chleb przez 30 minut pod przykryciem, następnie jeszcze 15 minut bez przykrycia. Upieczony chleb pozostaw na kratce do całkowitego ostudzenia.
Komentarze