

Wyjątkowo pyszny chleb z dodatkiem soku z marchwi, o pięknym kolorze, ze sprężystym miąższem i chrupiącą skórką, pełen orzechów włoskich i żurawiny.
1. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki i bakalie. 2. Dodaj do nich masło, wymieszaj i wlej sok. Zagnieć, najlepiej drewnianą łyżką, ciasto. Ciasto ma być lekko lepkie. Przykryj je ściereczką lnianą i pozostaw na 12 godzin do wyrośnięcia. 3. Po tym czasie przełóż je na ściereczkę wysypaną mąką i zagnieć od góry w kopertę. Złóż ściereczkę i pozostaw ciasto na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do temperatury 225 stopni C. 4. Ciasto przełóż do żeliwnego garnka łączeniem do dołu i piecz chleb przez 30 minut pod przykryciem, następnie jeszcze 15 minut bez przykrycia. Upieczony chleb pozostaw na kratce do całkowitego ostudzenia.