Szybki chlebek kukurydziany z ciepłą galaretką z czarnej marchwi
4 porcje
Średnie
Składniki
Szybki chlebek kukurydziany z ciepłą galaretką z czarnej marchwi
Szybki chlebek kukurydziany z ciepłą galaretką z czarnej marchwi
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Podgrzać sok z czarnej marchwi. Dodać agar i mieszać przez chwilę. Następnie przelać do formy i poczekać, aż stężeje. W misce wymieszać i przesiać przez sito. Mąkę kukurydzianą i pszenną, sól, cukier, proszek do pieczenia.
W drugiej połączyć mleko, śmietanę, jaja i roztopione masło. Następnie połączyć suche i mokre składniki do jednolitej masy. Wylać ciasto na dobrze natłuszczoną blachę (23x23 cm). Piec w temperaturze 180°C przez 30 minut. Ciepły chlebek i ciepłą galaretę pociąć na takie same kwadraty. Chleb przeciąć na pół i przełożyć galaretką.
Blacha musi być wysmarowana obowiązkowo masłem (z papierem do pieczenia, chlebek się nie upiecze)
Chlebek trzeba wyjąć od razu po upieczeniu (jak stoi w piekarniku, to wysycha i znacznie zmniejsza swoją objętość).
Komentarze