Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Szybki chlebek kukurydziany z ciepłą galaretką z czarnej marchwi

Szybki chlebek kukurydziany z ciepłą galaretką z czarnej marchwi
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Łatwy i szybki chlebek kukurydziany, którego przygotowanie zajmuje niecałą godzinę. Idealne na każdy dzień!

Składniki

250 ml Mąka kukurydziana
250 ml Mąka pszenna
40 g Cukier
20 g Proszek do pieczenia
1/2 łyżeczka Sól
115 ml Śmietana 18%
2 szt. Jajka
100 g Masło
70 ml sok z czarnej marchwi

Opis wykonania

Podgrzać sok z czarnej marchwi. Dodać agar i mieszać przez chwilę. Następnie przelać do formy i poczekać, aż stężeje. W misce wymieszać i przesiać przez sito. Mąkę kukurydzianą i pszenną, sól, cukier, proszek do pieczenia.

W drugiej połączyć mleko, śmietanę, jaja i roztopione masło. Następnie połączyć suche i mokre składniki do jednolitej masy. Wylać ciasto na dobrze natłuszczoną blachę (23x23 cm). Piec w temperaturze 180°C przez 30 minut. Ciepły chlebek i ciepłą galaretę pociąć na takie same kwadraty. Chleb przeciąć na pół i przełożyć galaretką.

Blacha musi być wysmarowana obowiązkowo masłem (z papierem do pieczenia, chlebek się nie upiecze)

Chlebek trzeba wyjąć od razu po upieczeniu (jak stoi w piekarniku, to wysycha i znacznie zmniejsza swoją objętość).

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych