Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Tarta pecanowo-batatowo z lodami peanut butter

Tarta pecanowo-batatowo z lodami peanut butter
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

1 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepyszna tarta z batatami i chrupiącymi orzechami pecan podawana z lodami ze słonym masłem orzechowym. Można mlaskać :-)

Składniki

2,5 szklanka Mąka
3 łyżka Kakao
4 szt. Żółtka
150 g Maslo
30 g Smalec
100 g Cukier puder
400 g Bataty pieczone
100 ml Śmietanka 30 %
100 ml Mleko kokosowe
3 szt. Jajka
140 g Cukier trzcinowy
1 czubata łyżka Maslo orzechowe peanut butter
300 ml Śmietanka 30%
Mleko skondensowane slodkie
2 czubate łyżka Peanut butter
30 g Maslo
2 łyżka Cukier puder
2 łyżka Kakao
1 łyżka Śmietana gęsta 12%
200 g Orzechy pecan

Opis wykonania

Zagnieść ciasto kruche z mąki,masła,smalcu,pudru,żółtek,kakao wyłożyć nim spód i boki tortownicy.schłodzić. bataty upiec 40min w 200°C.miąższ zblendować z peanut butter,dodać śmietankę,mleko kokosowe,cukier trzcinowy,jajka,orzechy pecan. Na podopieczne wcześniej przez 10min w 200° ciasto wyłożyć masę z batatów i i pozostałych składników. Piec 50 min w 200°C,dobrze schłodzić przed wyciągnięciem z blachy. Lody-ubić śmietankę,dodać mleko skondensowane i masło orzechowe wszystko wymieszać i włożyć do zamrażarki. Polewa- masło roztopić w rondlu z grubym dnem , dodać cukier puder ,kakao i na końcu śmietanę. Lekko schłodzić przed polaniem ciasta.przy ozdobić pecanami. Podawać z gałką lodów pecanowych.

Oceń przepis
Średnia ocen: 1, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych