Tarta pecanowo-batatowo z lodami peanut butter
Opis wykonania
Przepyszna tarta z batatami i chrupiącymi orzechami pecan podawana z lodami ze słonym masłem orzechowym. Można mlaskać :-)
Zagnieść ciasto kruche z mąki,masła,smalcu,pudru,żółtek,kakao wyłożyć nim spód i boki tortownicy.schłodzić. bataty upiec 40min w 200°C.miąższ zblendować z peanut butter,dodać śmietankę,mleko kokosowe,cukier trzcinowy,jajka,orzechy pecan. Na podopieczne wcześniej przez 10min w 200° ciasto wyłożyć masę z batatów i i pozostałych składników. Piec 50 min w 200°C,dobrze schłodzić przed wyciągnięciem z blachy. Lody-ubić śmietankę,dodać mleko skondensowane i masło orzechowe wszystko wymieszać i włożyć do zamrażarki. Polewa- masło roztopić w rondlu z grubym dnem , dodać cukier puder ,kakao i na końcu śmietanę. Lekko schłodzić przed polaniem ciasta.przy ozdobić pecanami. Podawać z gałką lodów pecanowych.