Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Orzechy pekan

Orzechy pekan

Ojczyzną orzechów pekan jest Ameryka Północna – to tam rosną drzewa orzesznika jadalnego, rodzącego orzechy mające niezwykłe właściwości. Orzechy pekan są niewielkich rozmiarów i przypominają nieco wyglądem orzechy włoskie....

Czytaj więcej
Orzechy pekan
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Ojczyzną orzechów pekan jest Ameryka Północna – to tam rosną drzewa orzesznika jadalnego, rodzącego orzechy mające niezwykłe właściwości. Orzechy pekan są niewielkich rozmiarów i przypominają nieco wyglądem orzechy włoskie. Ich nazwa w języku Indian oznacza „orzech zbyt twardy do zgniecenia dłonią”.

Orzechy pekan – właściwości

Choć kształt orzechów pekan przypomina znane nam doskonale orzechy włoskie, ich wartość odżywcza jest niemal dwukrotnie większa. Co zawierają orzechy pekan, że stanowią tak zdrową przekąskę? Białka, tłuszcze nienasycone, błonnik, cynk, wapń, żelazo, magnez, potas oraz witaminy B1, C, E i K. Pekan, podobnie jak inne orzechy, są bardzo kaloryczne, ale dostarczają organizmowi niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mikroelementy, pobudzają pracę mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację, a także wpływają na poprawę obniżonego nastroju. Orzechy pekan dodatkowo mogą łagodzić PMS. Pomagają utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi, dlatego mogą je jeść osoby chore na cukrzycę.

Ich słodko-maślany smak sprawia, że są chętnie wykorzystywane w kuchni. Przepisy z orzechami pekan to przede wszystkim ciasta i desery, a także musli czy dodatek do pesto. Orzechy pekan są podstawowym składnikiem nowoorleańskich pralin oraz amerykańskiego ciasta pecan pie.