Orzechy pekan
Ojczyzną orzechów pekan jest Ameryka Północna – to tam rosną drzewa orzesznika jadalnego, rodzącego orzechy mające niezwykłe właściwości. Orzechy pekan są niewielkich rozmiarów i przypominają nieco wyglądem orzechy włoskie....
Czytaj więcej
Ojczyzną orzechów pekan jest Ameryka Północna – to tam rosną drzewa orzesznika jadalnego, rodzącego orzechy mające niezwykłe właściwości. Orzechy pekan są niewielkich rozmiarów i przypominają nieco wyglądem orzechy włoskie. Ich nazwa w języku Indian oznacza „orzech zbyt twardy do zgniecenia dłonią”.
Orzechy pekan – właściwości
Choć kształt orzechów pekan przypomina znane nam doskonale orzechy włoskie, ich wartość odżywcza jest niemal dwukrotnie większa. Co zawierają orzechy pekan, że stanowią tak zdrową przekąskę? Białka, tłuszcze nienasycone, błonnik, cynk, wapń, żelazo, magnez, potas oraz witaminy B1, C, E i K. Pekan, podobnie jak inne orzechy, są bardzo kaloryczne, ale dostarczają organizmowi niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mikroelementy, pobudzają pracę mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację, a także wpływają na poprawę obniżonego nastroju. Orzechy pekan dodatkowo mogą łagodzić PMS. Pomagają utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi, dlatego mogą je jeść osoby chore na cukrzycę.
Ich słodko-maślany smak sprawia, że są chętnie wykorzystywane w kuchni. Przepisy z orzechami pekan to przede wszystkim ciasta i desery, a także musli czy dodatek do pesto. Orzechy pekan są podstawowym składnikiem nowoorleańskich pralin oraz amerykańskiego ciasta pecan pie.