Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Tarta z pomidorkami koktajlowymi

Opis wykonania

Tarta pachnąca dojrzałymi pomidorkami i bazylią będzie zawsze świetnym pomysłem na lunch lub kolację. Do tego prosta sałata i możemy zrobić wrażenie na gościach.

Przystawka do lodów w prezencie!
Tarta z pomidorkami koktajlowymi - krok 1

Ciasto kruche: do misy robota kuchennego wsyp mąkę oraz sól, mieszaj przez chwilę. Wrzuć masło pokrojone w kostkę i znowu miksuj  do uzyskania okruchów przypominających chleb. Dodaj wodę i miksuj całość do połączenia się składników.

Tarta z pomidorkami koktajlowymi - krok 2

Z gotowego ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Schłodzone ciasto ułóż na blacie posypanym mąką i wałkuj na wielkość odpowiadającą formie, którą posiadasz. Formę natłuść masłem. Na posypany mąką wałek delikatnie nawiń rozwałkowane ciasto, przenieś je nad formę i rozwiń bezpośrednio na nią. Dociśnij ciasto do brzegów formy. (Jeśli masz nadmiar ciasta poza formą, przejedź wałkiem po brzegach formy, co pozwala w prosty i ładny sposób pozbyć się jego nadmiaru). Wstaw ciasto do lodówki na ok 30 min.

Tarta z pomidorkami koktajlowymi - krok 3

Po wyjęciu z lodówki ciasto pokryj folią aluminiową i obciąż fasolą lub ciężarkami. Ciasto piecz w piekarniku przez 10 min. w temperaturze 180 stopni.

Śmietanę, starty ementaler i parmezan oraz  jajka zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj sól i pieprz. Wylej gotową masę na przygotowany wcześniej spód, na wierzchu ułóż połówki pomidorków.

Tartę najlepiej serwować na ciepło. Jesli lubisz, możesz dodac też odrobinę sera feta