Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.2 (Liczba ocen: 5)


Do tej potrawy użyjesz:
Tarta pachnąca dojrzałymi pomidorkami i bazylią będzie zawsze świetnym pomysłem na lunch lub kolację. Do tego prosta sałata i możemy zrobić wrażenie na gościach.

Składniki

Kruche ciasto:
1,5 kubka mąki pszennej lub tortowej
125 g schłodzonego masła (2/3 kostki 200 g)
4 łyżki wody
1 łyżeczka soli

Nadzienie:
12 pomidorków koktajlowych
8 liści bazylii (porwanych)
250 ml śmietany 18%
100 g startego ementalera
8 łyżek startego parmezanu
3 jajka
sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

1

Ciasto kruche: do misy robota kuchennego wsyp mąkę oraz sól, mieszaj przez chwilę. Wrzuć masło pokrojone w kostkę i znowu miksuj  do uzyskania okruchów przypominających chleb. Dodaj wodę i miksuj całość do połączenia się składników.

2

Z gotowego ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Schłodzone ciasto ułóż na blacie posypanym mąką i wałkuj na wielkość odpowiadającą formie, którą posiadasz. Formę natłuść masłem. Na posypany mąką wałek delikatnie nawiń rozwałkowane ciasto, przenieś je nad formę i rozwiń bezpośrednio na nią. Dociśnij ciasto do brzegów formy. (Jeśli masz nadmiar ciasta poza formą, przejedź wałkiem po brzegach formy, co pozwala w prosty i ładny sposób pozbyć się jego nadmiaru). Wstaw ciasto do lodówki na ok 30 min.

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.



Bosh Logo
Bosh
3

Po wyjęciu z lodówki ciasto pokryj folią aluminiową i obciąż fasolą lub ciężarkami. Ciasto piecz w piekarniku przez 10 min. w temperaturze 180 stopni.

Śmietanę, starty ementaler i parmezan oraz  jajka zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj sól i pieprz. Wylej gotową masę na przygotowany wcześniej spód, na wierzchu ułóż połówki pomidorków.

Tartę najlepiej serwować na ciepło. Jesli lubisz, możesz dodac też odrobinę sera feta

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 4.2, Liczba ocen: 5
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Moja rodzina uwielbia tarty, fajny przepis, na pewno wypróbuję.
Marzenna
Tarta jest krucha i pyszna. Można ją podać na ciepło oraz na zimno.