


Tarta pachnąca dojrzałymi pomidorkami i bazylią będzie zawsze świetnym pomysłem na lunch lub kolację. Do tego prosta sałata i możemy zrobić wrażenie na gościach.
Ciasto kruche: do misy robota kuchennego wsyp mąkę oraz sól, mieszaj przez chwilę. Wrzuć masło pokrojone w kostkę i znowu miksuj do uzyskania okruchów przypominających chleb. Dodaj wodę i miksuj całość do połączenia się składników.
Z gotowego ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Schłodzone ciasto ułóż na blacie posypanym mąką i wałkuj na wielkość odpowiadającą formie, którą posiadasz. Formę natłuść masłem. Na posypany mąką wałek delikatnie nawiń rozwałkowane ciasto, przenieś je nad formę i rozwiń bezpośrednio na nią. Dociśnij ciasto do brzegów formy. (Jeśli masz nadmiar ciasta poza formą, przejedź wałkiem po brzegach formy, co pozwala w prosty i ładny sposób pozbyć się jego nadmiaru). Wstaw ciasto do lodówki na ok 30 min.
Po wyjęciu z lodówki ciasto pokryj folią aluminiową i obciąż fasolą lub ciężarkami. Ciasto piecz w piekarniku przez 10 min. w temperaturze 180 stopni.
Śmietanę, starty ementaler i parmezan oraz jajka zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj sól i pieprz. Wylej gotową masę na przygotowany wcześniej spód, na wierzchu ułóż połówki pomidorków.
Tartę najlepiej serwować na ciepło. Jesli lubisz, możesz dodac też odrobinę sera feta.