Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Tarta pachnąca dojrzałymi pomidorkami i bazylią będzie zawsze świetnym pomysłem na lunch lub kolację. Do tego prosta sałata i możemy zrobić wrażenie na gościach.

Składniki

Kruche ciasto:
1,5 kubka mąki pszennej lub tortowej
125 g schłodzonego masła (2/3 kostki 200 g)
4 łyżki wody
1 łyżeczka soli

Nadzienie:
12 pomidorków koktajlowych
8 liści bazylii (porwanych)
250 ml śmietany 18%
100 g startego ementalera
8 łyżek startego parmezanu
3 jajka
sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Ciasto kruche: do misy robota kuchennego wsyp mąkę oraz sól, mieszaj przez chwilę. Wrzuć masło pokrojone w kostkę i znowu miksuj  do uzyskania okruchów przypominających chleb. Dodaj wodę i miksuj całość do połączenia się składników.

Z gotowego ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Schłodzone ciasto ułóż na blacie posypanym mąką i wałkuj na wielkość odpowiadającą formie, którą posiadasz. Formę natłuść masłem. Na posypany mąką wałek delikatnie nawiń rozwałkowane ciasto, przenieś je nad formę i rozwiń bezpośrednio na nią. Dociśnij ciasto do brzegów formy. (Jeśli masz nadmiar ciasta poza formą, przejedź wałkiem po brzegach formy, co pozwala w prosty i ładny sposób pozbyć się jego nadmiaru). Wstaw ciasto do lodówki na ok 30 min.

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.

Bosh Logo
Bosh

Po wyjęciu z lodówki ciasto pokryj folią aluminiową i obciąż fasolą lub ciężarkami. Ciasto piecz w piekarniku przez 10 min. w temperaturze 180 stopni.

Śmietanę, starty ementaler i parmezan oraz  jajka zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj sól i pieprz. Wylej gotową masę na przygotowany wcześniej spód, na wierzchu ułóż połówki pomidorków.

Tartę najlepiej serwować na ciepło. Jesli lubisz, możesz dodac też odrobinę sera feta

Oceń przepis
Średnia ocen: 4, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Moja rodzina uwielbia tarty, fajny przepis, na pewno wypróbuję.