Wytrawna tarta z cukinią,pomidorami i serem Feta..
4 porcje
40 min
Łatwe
3 (Ilość ocen: 1)
Tartę mogę jeść codziennie,można ją pałaszować na ciepło,doskonale smakuje też na zimno,szybko znika ze stołu i na dodatek bardzo łatwo ją przygotować
Składniki
4 łyżka woda
1 szt. cukinia
1 szt. cebula
1 szt. papryka
1 szt. ser Feta
3 szt. pomidory
3/4 szklanka śmietana 18%
1/2 szklanka mleko
Wytrawna tarta z cukinią,pomidorami i serem Feta..
Wytrawna tarta z cukinią,pomidorami i serem Feta..
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
CIASTO: 1 i 3/4 szkl. mąki,1 jajko,1 żółtko.100 g masła,szczypta soli,4 łyżki wody. Zagniatamy ciasto i chłodzimy je co najmniej pół godziny w lodówce.Schłodzone rozwałkujemy i przekładamy do formy,nakłuwamy widelcem i podpiekamy 7-8 minut w piekarniku.
FARSZ:cukinia cebula,czerwona papryka,ser Feta ,pomidory,3 jajka ,3/4 szkl. śmietany 18%,1/2 szkl.mleka ,pieprz,sól,papryka,zioła prowansalskie.Cebulkę,paprykę i ser Feta kroimy w kostkę i kładziemy na podpieczone ciasto,cukinię kroimy w cienkie plasterki i układamy na wierzchu.całość przyozdabiamy pomidorami.Do rozkłóconych jajek dodajemy mleko,śmietanę i przyprawy,mieszamy i wylewamy na warzywa.Pieczemy około 40 minut..
Komentarze