Tarta z rabarbarem, szparagami i pistacjami
![Tarta z rabarbarem, szparagami i pistacjami](https://akademiasmaku.pl/storage/7874/conversions/tarta-z-rabarbarem-szparagami-i-pistacjami-5058-single.webp)
8 porcje
120 min
Średnie
Składniki
Tarta z rabarbarem, szparagami i pistacjami
Tarta z rabarbarem, szparagami i pistacjami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/10150/conversions/wrdZeriAICXGK3-thumb.webp)
Do misy robota kuchennego wsyp mąkę oraz sól, mieszaj przez chwilę. Wrzuć masło pokrojone w kostkę i znowu miksuj do uzyskania okruchów przypominających chleb. Dodaj wodę i dalej miksuj całość do połączenia się składników. Z gotowego ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum godzinę.
Schłodzone ciasto ułóż na blacie posypanym mąką i wałkuj na wielkość odpowiadającą formie którą posiadasz. Formę natłuść, najlepiej masłem. Na posypany mąką wałek delikatnie nawiń rozwałkowane ciasto, przenieś je nad formę i rozwiń je bezpośredni na nią. Dociśnij ciasto do brzegów formy. Wstaw ciasto do lodówki na ok 30 min.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/10151/conversions/h6yuvCVHbDvusA-thumb.webp)
Po wyjęciu z lodówki ciasto pokryj folią aluminiową i obciąż fasolą lub ciężarkami. Piecz ok. 10 min. w temperaturze 180°C.
Śmietanę, starty ementaler i jajka zmiksuj na jednolitą masę, dodaj sól i pieprz. Wylej gotową masę na przygotowany wcześniej spód, na wierzchu ułóż szparagi (wcześniej umyte, z odciętymi końcówki) oraz kawałki rabarbaru. Całość posyp pistacjami.
Porada
Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/10152/conversions/9d1DXx3Z1F3N1k-thumb.webp)
Piecz ok 35-40 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Masa powinna się ściąć i zarumienić.
Komentarze