Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Tarta z rabarbarem, szparagami i pistacjami

Opis wykonania

Tarta w towarzystwie rabarbaru, szparagów i pistacji będzie z pewnością smakowym odkryciem. My już przetestowaliśmy, efekty widać gołym okiem - możemy tylko powiedzieć, że jest boska!

baner reklamowy maszynki do mielenia
Tarta z rabarbarem, szparagami i pistacjami  - krok 1

Do misy robota kuchennego wsyp mąkę oraz sól, mieszaj przez chwilę. Wrzuć masło pokrojone w kostkę i znowu miksuj do uzyskania okruchów przypominających chleb. Dodaj wodę i dalej miksuj całość do połączenia się składników. Z gotowego ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum godzinę.

Schłodzone ciasto ułóż na blacie posypanym mąką i wałkuj na wielkość odpowiadającą formie którą posiadasz. Formę natłuść, najlepiej masłem. Na posypany mąką wałek delikatnie nawiń rozwałkowane ciasto, przenieś je nad formę i rozwiń je bezpośredni na nią. Dociśnij ciasto do brzegów formy. Wstaw ciasto do lodówki na ok 30 min.

Tarta z rabarbarem, szparagami i pistacjami  - krok 2

Po wyjęciu z lodówki ciasto pokryj folią aluminiową i obciąż fasolą lub ciężarkami. Piecz ok. 10 min. w temperaturze 180°C.

Śmietanę, starty ementaler i jajka zmiksuj na jednolitą masę, dodaj sól i pieprz. Wylej gotową masę na przygotowany wcześniej spód, na wierzchu ułóż szparagi (wcześniej umyte, z odciętymi końcówki) oraz kawałki rabarbaru. Całość posyp pistacjami.

Tarta z rabarbarem, szparagami i pistacjami  - krok 3

Piecz ok 35-40 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

Masa powinna się ściąć i zarumienić.