Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Tarta z rabarbarem, szparagami i pistacjami

Tarta z rabarbarem, szparagami i pistacjami
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Tarta w towarzystwie rabarbaru, szparagów i pistacji będzie z pewnością smakowym odkryciem. My już przetestowaliśmy, efekty widać gołym okiem - możemy tylko powiedzieć, że jest boska!

Składniki

Kruche ciasto:
1,5 kubka mąki pszennej lub tortowej
125 g schłodzonego masła (2/3 kostki 200 g)
4 łyżki wody
1 łyżeczka soli

Nadzienie:
250 g szparagów
8 łodyg rabarbaru
250 ml śmietany 22% (1 opakowanie)
20 dag świeżo startego ementalera
2 łyżki pistacji
3 jajka
sól do smaku
pieprz do smaku

Opis wykonania

1

Do misy robota kuchennego wsyp mąkę oraz sól, mieszaj przez chwilę. Wrzuć masło pokrojone w kostkę i znowu miksuj do uzyskania okruchów przypominających chleb. Dodaj wodę i dalej miksuj całość do połączenia się składników. Z gotowego ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum godzinę.

Schłodzone ciasto ułóż na blacie posypanym mąką i wałkuj na wielkość odpowiadającą formie którą posiadasz. Formę natłuść, najlepiej masłem. Na posypany mąką wałek delikatnie nawiń rozwałkowane ciasto, przenieś je nad formę i rozwiń je bezpośredni na nią. Dociśnij ciasto do brzegów formy. Wstaw ciasto do lodówki na ok 30 min.

2

Po wyjęciu z lodówki ciasto pokryj folią aluminiową i obciąż fasolą lub ciężarkami. Piecz ok. 10 min. w temperaturze 180°C.

Śmietanę, starty ementaler i jajka zmiksuj na jednolitą masę, dodaj sól i pieprz. Wylej gotową masę na przygotowany wcześniej spód, na wierzchu ułóż szparagi (wcześniej umyte, z odciętymi końcówki) oraz kawałki rabarbaru. Całość posyp pistacjami.

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch



Bosh Logo
Bosh
3

Piecz ok 35-40 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

Masa powinna się ściąć i zarumienić. 

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych