Tarta z rabarbarem, szparagami i pistacjami
8 porcje
120 min
Średnie
Składniki
Tarta z rabarbarem, szparagami i pistacjami
Tarta z rabarbarem, szparagami i pistacjami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do misy robota kuchennego wsyp mąkę oraz sól, mieszaj przez chwilę. Wrzuć masło pokrojone w kostkę i znowu miksuj do uzyskania okruchów przypominających chleb. Dodaj wodę i dalej miksuj całość do połączenia się składników. Z gotowego ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum godzinę.
Schłodzone ciasto ułóż na blacie posypanym mąką i wałkuj na wielkość odpowiadającą formie którą posiadasz. Formę natłuść, najlepiej masłem. Na posypany mąką wałek delikatnie nawiń rozwałkowane ciasto, przenieś je nad formę i rozwiń je bezpośredni na nią. Dociśnij ciasto do brzegów formy. Wstaw ciasto do lodówki na ok 30 min.
Po wyjęciu z lodówki ciasto pokryj folią aluminiową i obciąż fasolą lub ciężarkami. Piecz ok. 10 min. w temperaturze 180°C.
Śmietanę, starty ementaler i jajka zmiksuj na jednolitą masę, dodaj sól i pieprz. Wylej gotową masę na przygotowany wcześniej spód, na wierzchu ułóż szparagi (wcześniej umyte, z odciętymi końcówki) oraz kawałki rabarbaru. Całość posyp pistacjami.
Porada
Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch
Piecz ok 35-40 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Masa powinna się ściąć i zarumienić.
Komentarze