Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

"Tartaletki gryczano - kukurydziane z gruszką i kozim serem"

Opis wykonania

Chrupiąca "miseczka" pełna sera i słodkiej gruszki. Podajemy na ciepło, wtedy smakuje najlepiej.

Do miski wsypać obie mąki, dodać jajko i pokrojone na małe kawałki masło. Doprawić szczyptą soli i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części, utoczyć dwie kulki, najpierw lekko spłaszczyć, potem rozwałkować do wielkości foremek i ciastem wylepić dno i boki foremek na tartaletki.. Piekarnik nagrzać do 180 st. C, Wstawić foremki z ciastem i zapiec przez 10 min. W tym czasie połączyć śmietankę z jajkiem i dodatkowym żółtkiem. Przyprawić szczyptą soli, pieprzem i tymiankiem. Gruszkę umyć i pokroić w cienkie plasterki; ser pociąć też w plasterki. Na podpieczonym cieście ułożyć krążki sera, na nich plasterki gruszki i zalać masą z jajek i śmietany. Wstawić ponownie do piekarnika i piec przez ok. 15 - 20 min. do momentu aż masa jajeczna będzie ścięta i zarumieniona Po upieczeniu, lekko przestudzić pozostawiając na 2 - 3 min. aby łatwiej było wyjąć je z foremek. Podawać koniecznie na ciepło.