Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

''Tartaletki gryczano - kukurydziane z gruszką i kozim serem''

''Tartaletki gryczano - kukurydziane z gruszką i kozim serem''
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Chrupiąca ''miseczka'' pełna sera i słodkiej gruszki. Podajemy na ciepło, wtedy smakuje najlepiej.

Składniki

1/2 szklanka mąka gryczana
2 łyżka mąka kukurydziana
5 dkg masło
10 dkg rolada koziego sera
1 szt. gruszka
2 szt. jajka
1 szt. żółtko
3 łyżka śmietanka 30%
1 szczypta tymianek

Opis wykonania

Do miski wsypać obie mąki, dodać jajko i pokrojone na małe kawałki masło. Doprawić szczyptą soli i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części, utoczyć dwie kulki, najpierw lekko spłaszczyć, potem rozwałkować do wielkości foremek i ciastem wylepić dno i boki foremek na tartaletki.. Piekarnik nagrzać do 180 st. C, Wstawić foremki z ciastem i zapiec przez 10 min. W tym czasie połączyć śmietankę z jajkiem i dodatkowym żółtkiem. Przyprawić szczyptą soli, pieprzem i tymiankiem. Gruszkę umyć i pokroić w cienkie plasterki; ser pociąć też w plasterki. Na podpieczonym cieście ułożyć krążki sera, na nich plasterki gruszki i zalać masą z jajek i śmietany. Wstawić ponownie do piekarnika i piec przez ok. 15 - 20 min. do momentu aż masa jajeczna będzie ścięta i zarumieniona Po upieczeniu, lekko przestudzić pozostawiając na 2 - 3 min. aby łatwiej było wyjąć je z foremek. Podawać koniecznie na ciepło.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych