Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepyszny delikatny biszkopt wypełniony śmietaną z truskawkami :)

Składniki

1,5 szklanka mąka
7 szt. jajka
1 szklanka cukier
1 łyżeczka proszek do pieczenia
3 łyżka cukier waniliowy (domowy)
750 ml śmietana 36%
750 g truskawki
4 łyżka cukier puder

Opis wykonania

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z odrobiną soli na sztywno, powoli dodawać cukier i cukier waniliowy nadal ubijając. Dodać roztrzepane żóltka, na koniec powoli wmieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika. Piec około 40 min. Po upieczeniu wyjąć z blachy. po przestudzeniu pokroić na 3 warstwy. Ubić śmietanę kremówkę na sztywno. w trakcie ubijania dodawać powoli cukier puder. Truskawki umyć, dokładnie osuszyć, pokroić na cząstki. Położyć pierwszy blat, posmarować 1/3 śmietany, wyłożyć 1/3 truskawek. Na to drugi blat, kolejna porcja śmietany i truskawek. Ostatni blat, ostatnia porcja śmietany. Wygładzić wierzch i boki, udekorować pozostałymi truskawkami. Moja córa wykorzystała jeszcze szablony do dekorowania i obsypała ciasto gorzkim kakao. Smacznego :) p.s. do śmietany można dodać śmietan fix, kto nie chce nie dodaje :)

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych