Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Tureckie Bajgle z pastą z tuńczyka

Opis wykonania

Tureckie bajgle idealne na sniadanie czy na przekąskę, do tego pasta z tuńczyka :)

1.Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłą wodą, tworząc zaczyn. 2.Dodajemy mąkę i sól , wyrabiamy . 3. prażymy sezam na suchej patelni, na złoty kolor i odstawiamy. Zimną wodę mieszamy z miodem. 4.Ciasto dzielimy na 10 części.Z każdej części rolujemy dwa ruloniki ok.10 cm.Zaplatamy je ze sobą i sklejamy na końcach tworząc okrąg. 5.Bajgle moczymy w wodzie z miodem , a następnie w sezamie i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 6.Wkładamy do zimnego piekarnika. Pieczemy ok. 20 min, aż się zarumienią(warto również sprawdzić środek bajgla patyczkiem), w temperaturze ok.180 C, Jeżeli chcemy bajgle połączyć ze słoną pastą , moczymy je wtedy przed pieczeniem w samej wodzie. Pasta jajeczna z tuńczykiem: 4 jajka puszka tuńczyka w oleju 200 g białego sera 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Pół pęczka szczypiorku sól i pieprz Jajka gotujemy na twardo.Tuńczyka odsączamy z oleju wrzucamy go do miski i rozdrabniamy widelcem.Dodajemy biały ser i mieszamy. Jajka zetrzeć na tarce o grubych i dodajemy do sera i tuńczyka. Dodajemy majonez i jogurt oraz pokrojony szczypiorek i doprawiamy solą i pieprzem. mieszamy wszystko:)