Wegańskie bananowe batoniki owsiane
6 porcje
35 min
Łatwe
Te batoniki owsiane są proste do zrobienia, sycące i zdrowe. Idealne na drugie śniadanie lub potreningową przekąskę.
Składniki
banan
płatki owsiane
siemię lniane
wiórki kokosowe
słonecznik
daktyle
masło orzechowe
cynamon
proszek do pieczenia
ekspandowana gryka lub amarantus
Wegańskie bananowe batoniki owsiane
Wegańskie bananowe batoniki owsiane
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Daktyle zalać niewielką ilością wody i zagotować, aż lekko zmiękną. Odcedzić.
W naczyniu blendera połączyć ze sobą wszystkie składniki (oprócz gryki ekspandowanej) i zmiksować, aż do uzyskania lekko klejącej masy. Dodać ekspandowane ziarna, wymieszać - najlepiej ręką.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przełożyć do foremki, dociskając ją do brzegów i wyrównując wierzch. Wstawić do piekarnika na około 20 minut. Piec w 180 stopniach. Ostudzić i pokroić na batony. Przechowywać najlepiej w szczelnym, szklanym pojemniku przez kilka dni.
Komentarze