Wegańskie ciasto czekoladowe

8 porcje
70 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 2)
Składniki
Wartości odżywcze
Wegańskie ciasto czekoladowe
Wegańskie ciasto czekoladowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Rozgrzej piekarnik: termoobieg - 160°C. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zmielone nasiona lnu wymieszaj z wodą i odstaw. Czekoladę i olej roztop w kąpieli wodnej.

Do misy robota przełóż: napój migdałowy, cukier kokosowy, mielone migdały, mąkę gryczaną, kakao w proszku, proszek do pieczenia, mąkę kukurydzianą, ekstrakt waniliowy. Dodaj wymieszane z wodą zmielone nasiona lnu oraz roztopioną czekoladę. Do wyrabiana ciasta wybierz program automatyczny.

Wyrobione ciasto przelej do tortownicy, piecz z funkcją termoobiegu w 160°C przez 50 minut. Odstaw ciasto do wystygnięcia, górę ciasta udekoruj dżemem morelowym.
Komentarze