Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

70 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Czekoladowe ciasto bez jajek z dodatkiem gorzkiej czekolady wegańskiej to ciekawa alternatywa dla klasycznego ciasta czekoladowego.

Składniki

2 łyżki - nasion lnu grubo zmielonych
60 ml - wody
50 g - gorzkiej czekolady 70% wegańskiej
60 ml - oleju słonecznikowego
375 ml - napoju migdałowego
150 g - cukru kokosowego
100 g - migdałów zmielonych
185 g - mąki gryczanej
20 g - kakao w proszku
1 łyżka - proszku do pieczenia
1 łyżeczka - mąki kukurydzianej
1 łyżeczka - ekstraktu z wanilii
2 łyżki - dżemu

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
381.8 kcal
Tłuszcz
18.5 g
Węglowodany
45.4 g
Błonnik
7.9 g
Białko
3.9 g
Sól
0.2 g

Opis wykonania

Rozgrzej piekarnik: termoobieg - 160°C. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zmielone nasiona lnu wymieszaj z wodą i odstaw. Czekoladę i olej roztop w kąpieli wodnej.

Do misy robota przełóż: napój migdałowy, cukier kokosowy, mielone migdały, mąkę gryczaną, kakao w proszku, proszek do pieczenia, mąkę kukurydzianą, ekstrakt waniliowy. Dodaj wymieszane z wodą zmielone nasiona lnu oraz roztopioną czekoladę. Do wyrabiana ciasta wybierz program automatyczny.

Wyrobione ciasto przelej do tortownicy, piecz z funkcją termoobiegu w 160°C przez 50 minut. Odstaw ciasto do wystygnięcia, górę ciasta udekoruj dżemem morelowym.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Warte uwagi ciacho 😊sprawdzi się na każdą okazję 👍
Anna
ciasto wyszło super! Goście byli zadowoleni :)