Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepyszna lasagne, która zaspokoi gusta nawet największych mięsożerców. Jest prosta w smaku a jednocześnie intensywna. Idealna kombinacja na obiad! Dania wegetariańskie i dania makaronowe nie zawsze muszą wyglądać tak samo - wypróbuj lasagne z ciecierzycą.

Składniki

1 szt. cebula
2 szt. marchewka
2 szt. ząbek czosnku
1 szt. pietruszka
3 szt. łodyga selera naciowego
2 łyżka oliwa z oliwek
1/4 szklanka czerwona soczewica
1/4 szt. zielona soczewica
170 ml białe wino
1 szklanka bulion
2 łyżka sos worcestershire
1 szklanka przecier pomidorowy lub miąższ z 6 pomidorów
2 łyżka koncentrat pomidorowy
1 łyżka sól, pieprz, suszone oregano, papryka słodka i ostra do smaku
2 łyżka masło
1 i 1/2 łyżka maka
325 ml mleko
1 łyżeczka sól, gałka muszkatołowa, pieprz biały
1 szt. makaron lasagne opakowanie
80 g parmezan
2 szt. mozzarella
1 garść bazylia, do dekoracji

Opis wykonania

1. Na dużej patelni podduszamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz czosnek wraz z oliwą. W malakserze rozdrabniamy marchewkę, pietruszkę oraz selera naciowego. Warzywa dodajemy na patelnię i podsmażamy ok. 5min. 2. Dodajemy dwie (suche) soczewice i podsmażamy je razem z warzywami przez ok. 2 min. Zwiększamy ogień, dodajemy wino, zagotowujemy i dolewamy bulion, passatę pomidorową (lub wcześniej przygotowany miąższ pomidorowy), sos worcestershire i koncentrat. Gotujemy na małym ogniu przez 30min. Po tym czasie doprawiamy sos do smaku. 3. W rondelku rozpuszczamy masło i dosypujemy do niego mąkę, podsmażamy. Stopniowo wlewamy mleko, ciągle mieszając. Gotujey na wolnym ogniu do czasu aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy. 4. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni góra dół bez termoobiegu. 5. Przygotowujemy żaroodporną formę która smarujemy sosem beszamelowym. na spód układamy płaty lasagne, warstwa sosu, polewamy beszamelem i posypujemy serem (można zmieszać mozzarellę i parmezan). Tak układamy około 3 warstwy. 6. Przygotowana lasagne wkładamy do pieca na 40min w połowie czasu przykrywając folią aluminiową aby ser się nie spiekł. Wyciągamy, czekamy ok 5min i lasagne gotowa!

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych