Wegetariańska lasagne z soczewicą
4 porcje
Średnie
Składniki
Wegetariańska lasagne z soczewicą
Wegetariańska lasagne z soczewicą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Na dużej patelni podduszamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz czosnek wraz z oliwą. W malakserze rozdrabniamy marchewkę, pietruszkę oraz selera naciowego. Warzywa dodajemy na patelnię i podsmażamy ok. 5min. 2. Dodajemy dwie (suche) soczewice i podsmażamy je razem z warzywami przez ok. 2 min. Zwiększamy ogień, dodajemy wino, zagotowujemy i dolewamy bulion, passatę pomidorową (lub wcześniej przygotowany miąższ pomidorowy), sos worcestershire i koncentrat. Gotujemy na małym ogniu przez 30min. Po tym czasie doprawiamy sos do smaku. 3. W rondelku rozpuszczamy masło i dosypujemy do niego mąkę, podsmażamy. Stopniowo wlewamy mleko, ciągle mieszając. Gotujey na wolnym ogniu do czasu aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy. 4. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni góra dół bez termoobiegu. 5. Przygotowujemy żaroodporną formę która smarujemy sosem beszamelowym. na spód układamy płaty lasagne, warstwa sosu, polewamy beszamelem i posypujemy serem (można zmieszać mozzarellę i parmezan). Tak układamy około 3 warstwy. 6. Przygotowana lasagne wkładamy do pieca na 40min w połowie czasu przykrywając folią aluminiową aby ser się nie spiekł. Wyciągamy, czekamy ok 5min i lasagne gotowa!
Komentarze