Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Babka wielkanocna to jeden z symboli tego święta. Jej kawałek obowiązkowo ląduje w koszyku na święconkę, zaś po wielkanocnym obiedzie nic nie smakuje lepiej niż babka w duecie z dobrą herbatą. W tym przepisie charakterystyczne jest wykorzystanie mąki bezglutenowej - dzięki temu nawet osoby będące na diecie będą mogły się cieszyć tradycyjnym świątecznym menu!

Składniki

5 szt. - jajek
200 g - drobnego cukru
250 g - mąki ziemniaczanej
200 g - masła
1 łyżeczka - proszku do pieczenia
- skórka z cytryn (z 2 sztuk)

Opis wykonania

1

Jajka wrzuć do misy robota kuchennego i ubij na jasną, bardzo puszystą masę. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawaj cukier. Gotowa masa powinna być bardzo puszysta i podwoić swoją początkową objętość.

2

Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej do misy przez sitko, dodaj skórkę cytrynową i delikatnie wymieszaj całość.

Następnie masło doprowadź do wrzenia w małym rondelku i dodaj do ciasta. Całość jeszcze raz krótko zmiksuj aby składniki się połączyły.

3

Zwróć uwagę, aby ciasto nie zajęło więcej niż 2/3 wysokości formy, w przeciwnym wypadku najpewniej wykipi w trakcie pieczenia.

Babkę piecz w temperaturze 170 stopni przez około 50–60 minut, a przed wyjęciem sprawdź przy pomocy patyczka poziom wypieczenia.

4

Po wyjęciu z piekarnika i formy odstaw do przestudzenia, a przed podaniem oprósz babkę cukrem pudrem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Ewusia1222
Bardzo dobra, podałam z rodzynkami
Aleksandra J
Wyszedł mi lekki zakalec ale i tak bardzo smaczna ☺️
bsylvia
Pyszna babka - polecam!