


Babka wielkanocna to jeden z symboli tego święta. Jej kawałek obowiązkowo ląduje w koszyku na święconkę, zaś po wielkanocnym obiedzie nic nie smakuje lepiej niż babka w duecie z dobrą herbatą. W tym przepisie charakterystyczne jest wykorzystanie mąki bezglutenowej - dzięki temu nawet osoby będące na diecie będą mogły się cieszyć tradycyjnym świątecznym menu!
Jajka wrzuć do misy robota kuchennego i ubij na jasną, bardzo puszystą masę. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawaj cukier. Gotowa masa powinna być bardzo puszysta i podwoić swoją początkową objętość.
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej do misy przez sitko, dodaj skórkę cytrynową i delikatnie wymieszaj całość.
Następnie masło doprowadź do wrzenia w małym rondelku i dodaj do ciasta. Całość jeszcze raz krótko zmiksuj aby składniki się połączyły.
Zwróć uwagę, aby ciasto nie zajęło więcej niż 2/3 wysokości formy, w przeciwnym wypadku najpewniej wykipi w trakcie pieczenia.
Babkę piecz w temperaturze 170 stopni przez około 50–60 minut, a przed wyjęciem sprawdź przy pomocy patyczka poziom wypieczenia.
Po wyjęciu z piekarnika i formy odstaw do przestudzenia, a przed podaniem oprósz babkę cukrem pudrem.