Wielkanocna babka bezglutenowa
![Wielkanocna babka bezglutenowa](https://akademiasmaku.pl/storage/7213/conversions/wielkanocna-babka-bezglutenowa-4381-single.webp)
4 porcje
90 min
Łatwe
Składniki
Wielkanocna babka bezglutenowa
Wielkanocna babka bezglutenowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8244/conversions/3zS9gx5AzxWKhJ-thumb.webp)
Jajka wrzuć do misy robota kuchennego i ubij na jasną, bardzo puszystą masę. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawaj cukier. Gotowa masa powinna być bardzo puszysta i podwoić swoją początkową objętość.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8245/conversions/Q8rEARbGSuermw-thumb.webp)
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej do misy przez sitko, dodaj skórkę cytrynową i delikatnie wymieszaj całość.
Następnie masło doprowadź do wrzenia w małym rondelku i dodaj do ciasta. Całość jeszcze raz krótko zmiksuj aby składniki się połączyły.
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8246/conversions/D8i08ejAerjfGm-thumb.webp)
Zwróć uwagę, aby ciasto nie zajęło więcej niż 2/3 wysokości formy, w przeciwnym wypadku najpewniej wykipi w trakcie pieczenia.
Babkę piecz w temperaturze 170 stopni przez około 50–60 minut, a przed wyjęciem sprawdź przy pomocy patyczka poziom wypieczenia.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/8247/conversions/DOt03Ej2kiG3DW-thumb.webp)
Po wyjęciu z piekarnika i formy odstaw do przestudzenia, a przed podaniem oprósz babkę cukrem pudrem.
Komentarze