Wściekłe Rigatoni
2 porcje
45 min
Łatwe
Klasyczna arrabiata okraszona pangrattato
Składniki
2 szt. Papryczka pepperoni
150 ml Olej
4 szt. Ząbek czosnku
5 szt. Pomidory
1 łyżeczka Płatki chilli
1 łyżeczka Oregano
4 szt. Filety anchois
1/2 szklanka Bułka tarta
200 g Makaron rigatoni
Wściekłe Rigatoni
Wściekłe Rigatoni
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W małym garnuszku (mieszczącym pepperoni) rozgrzej ok. 2 centymetrową warstwę oleju.
Ponakłuwaj papryczki ostrym nożem po czym Wrzuć je do garnuszka z olejem. Daj im się popluskać ok 5 minut w ciepłej, ale nie gorącej kąpieli.
4 łyżki oleju przelej na patelnię, przełóż na nią również papryczki (resztę oleju zlej do słoiczka, na pewno Ci się kiedyś przyda)
Do papryczek dorzuć 2 posiekane ząbki czosnku, anchois i oregano.
Po pięciu minutach dołóż obrane, wyfiletowane i pokrojone pomidory.
Doprowadź wszystko do wrzenia ale uważaj, żeby nie uszkodzić papryczek.
Zmniejsz ogień, niech sos powoli się redukuje.
W między czasie ugotuj makaron.
Na drugiej patelni podgrzej delikatnie 2 łyżki oleju (świeżego, nie tego od papryczek), dorzuć do niego 2 zmiażdżone ząbki czosnku i kilkanaście płatków suszonej papryki.
Po kliku minutach, kiedy olej nabierze aromatu dosyp na patelnię bułkę tartą.
Podsmażaj ją na średnim ogniu często mieszając aż delikatnie zbrązowieje.
Dodaj ugotowany makaron do sosu pomidorowego (jeśli za bardzo się zredukował dodaj odrobinę wody z gotowania makaronu) i dokładnie wymieszaj.
Wyłóż na talerz makaron, posyp uprażoną bułką. Na wierzchu ułóż całą papryczkę.
Smacznego
Komentarze