Wytrawny mus z konfitury poziomkowej
6 porcje
60 min
Średnie
Mus z konfitury poziomkowej to wytrawna propozycja idealna jako deser na wyjątkowe okazje. Zaskocz swoich gości niecodziennym smakiem!
Składniki
500 g konfitury poziomkowej
70 g cukru
8 białek z jaj
15 g żelatyny
20 ml spirytusu
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
241.6 kcal
Tłuszcz
0.4 g
Węglowodany
45.7 g
Błonnik
7.6 g
Białko
0 g
Sól
0.3 g
Wytrawny mus z konfitury poziomkowej
Wytrawny mus z konfitury poziomkowej
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Konfiturę wkładamy do rondelka, dodajemy spirytus oraz namoczoną żelatynę.
Podgrzewamy małej mocy płyty grzewczej do temperatury około 70°C.
Białka ubijamy na sztywno z cukrem.
Porada
Idealnie sztywną pianę z białek uzyskasz stosując trzepaczkę w blendarze ręcznym lub przystawkę w robocie kuchennym serii MUM.
Zmniejszamy robota kuchennego na najwolniejszy bieg i dodajemy po łyżce konfitury.
Jak mus zacznie sztywnieć, przekładamy go do salaterek.
Wkładamy na 15 minut do lodówki.
Podajemy z bitą śmietaną i listkami mięty.
Komentarze