Wytrawny mus z konfitury poziomkowej
![Wytrawny mus z konfitury poziomkowej](https://akademiasmaku.pl/storage/7234/conversions/wytrawny-mus-z-konfitury-poziomkowej-4402-single.webp)
6 porcje
60 min
Średnie
Mus z konfitury poziomkowej to wytrawna propozycja idealna jako deser na wyjątkowe okazje. Zaskocz swoich gości niecodziennym smakiem!
Składniki
500 g konfitury poziomkowej
70 g cukru
8 białek z jaj
15 g żelatyny
20 ml spirytusu
Wytrawny mus z konfitury poziomkowej
Wytrawny mus z konfitury poziomkowej
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Konfiturę wkładamy do rondelka, dodajemy spirytus oraz namoczoną żelatynę.
Podgrzewamy małej mocy płyty grzewczej do temperatury około 70°C.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8302/conversions/2mj4Deb4M9AkJw-thumb.webp)
Białka ubijamy na sztywno z cukrem.
Porada
Aby dokładnie połączyć pianę z białek i konfiturę, skorzytaj z wolnych obrotów w robocie MUM.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8303/conversions/7HX4lHHsVBfnDh-thumb.webp)
Zmniejszamy robota kuchennego na najwolniejszy bieg i dodajemy po łyżce konfitury.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/8304/conversions/AuFaUwgyz8rh3G-thumb.webp)
Jak mus zacznie sztywnieć, przekładamy go do salaterek.
Wkładamy na 15 minut do lodówki.
Podajemy z bitą śmietaną i listkami mięty.
Komentarze