Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Mus z konfitury poziomkowej to wytrawna propozycja idealna jako deser na wyjątkowe okazje. Zaskocz swoich gości niecodziennym smakiem!

Składniki

500 g konfitury poziomkowej
70 g cukru
8 białek z jaj
15 g żelatyny
20 ml spirytusu

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
241.6 kcal
Tłuszcz
0.4 g
Węglowodany
45.7 g
Błonnik
7.6 g
Białko
0 g
Sól
0.3 g

Opis wykonania

Konfiturę wkładamy do rondelka, dodajemy spirytus oraz namoczoną żelatynę.

Podgrzewamy małej mocy płyty grzewczej do temperatury około 70°C.

2

Białka ubijamy na sztywno z cukrem.

Porada

Idealnie sztywną pianę z białek uzyskasz stosując trzepaczkę w blendarze ręcznym lub przystawkę w robocie kuchennym serii MUM.



Bosh Logo
Bosh
3

Zmniejszamy robota kuchennego na najwolniejszy bieg i dodajemy po łyżce konfitury.

4

Jak mus zacznie sztywnieć, przekładamy go do salaterek.

Wkładamy na 15 minut do lodówki.

Podajemy z bitą śmietaną i listkami mięty.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych