Yorkshire pudding
4 porcje
50 min
Średnie
1 (Ilość ocen: 1)
Potrawa z kuchni angielskiej, ze smalcem wieprzowym. Jajka w tej formie są bardzo sycące.
Składniki
200 ml mleka
100 ml wody
jajko
125 g mąki
sól
smalec wieprzowy
Yorkshire pudding
Yorkshire pudding
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mleko, wodę i jajko włożyć do misy i ubić trzepaczka do ubijania piany. Dalej ubijając powoli dodawać mąkę i szczyptę soli, aż powstanie gładka masa. Pozostawić na 30 minut. Do każdej z foremek do mufinek włożyć ok. łyżeczki do herbaty smalcu wieprzowego. Blachę ustawić w piekarniku i podgrzać. Równomiernie rozdzielić ciasto do gorących foremek do mufinek. Piec w podany sposób.
Sposób nastawiania:
Podgrzewanie: gorące powietrze 250⁰C. Pieczenie: gorące powietrze 190-210⁰C, 20-30 minut.
Komentarze