Zapiekana brukselka z ziołami i sosem serowym
4 porcje
45 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Lubicie brukselkę? Jeśli tak, ten przypis Was zachwyci! Jeśli nie, macie szansę się do niej przekonać. Przedstawiam zapiekaną brukselkę z ziołami i aksamitnym sosem serowym. To dość szybkie w przygotowaniu danie, które warto zrobić z małej zielonej kapustki.
Składniki
1 kg brukselki
150 ml śmietany
1 szt. jajka
15 dkg startego żółtego sera
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczka soli
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
325.3 kcal
Tłuszcz
18 g
Węglowodany
9.73 g
Błonnik
24.7 g
Białko
13.5 g
Sól
1.8 g
Zapiekana brukselka z ziołami i sosem serowym
Zapiekana brukselka z ziołami i sosem serowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Z brukselki usuń wierzchnią warstwę liści, a następnie umyj dokładnie i osusz. Przekrój na połówki ułóż w naczyniu do zapiekania.
Śmietanę, jajo i starty ser żółty zmiksuj na jednolitą masę, dodaj sól oraz tymianek, wymieszaj.
Masą zalej brukselkę, całość zapiekaj w piekarniku 25-30 minut (opcja góra-dół) w temperaturze 180 stopni.
Porada
Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.
Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika. Smacznego!
Komentarze