Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Zapiekana brukselka z ziołami i sosem serowym

Zapiekana brukselka z ziołami i sosem serowym
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Lubicie brukselkę? Jeśli tak, ten przypis Was zachwyci! Jeśli nie, macie szansę się do niej przekonać. Przedstawiam zapiekaną brukselkę z ziołami i aksamitnym sosem serowym. To dość szybkie w przygotowaniu danie, które warto zrobić z małej zielonej kapustki.

Składniki

1 kg brukselki
150 ml śmietany
1 szt. jajka
15 dkg startego żółtego sera
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczka soli

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
325.3 kcal
Tłuszcz
18 g
Węglowodany
9.73 g
Błonnik
24.7 g
Białko
13.5 g
Sól
1.8 g

Opis wykonania

Krok 1

Z brukselki usuń wierzchnią warstwę liści, a następnie umyj dokładnie i osusz. Przekrój na połówki ułóż w naczyniu do zapiekania.

 

Krok 2

Śmietanę, jajo i starty ser żółty zmiksuj na jednolitą masę, dodaj sól oraz tymianek, wymieszaj.

Masą zalej brukselkę, całość zapiekaj w piekarniku 25-30 minut (opcja góra-dół) w temperaturze 180 stopni.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika. Smacznego!


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Bardzo dobre! Wszystkim smakowało!