Brukselka
Swoją nazwę zawdzięcza stolicy Belgii, a podczas gotowania uwalnia nieprzyjemny gorzkawy zapach, przez co nie cieszy się popularnością. Chodzi oczywiście o brukselkę. Chociaż warzywo nie jest zbyt lubiane, to...
Czytaj więcej
Swoją nazwę zawdzięcza stolicy Belgii, a podczas gotowania uwalnia nieprzyjemny gorzkawy zapach, przez co nie cieszy się popularnością. Chodzi oczywiście o brukselkę. Chociaż warzywo nie jest zbyt lubiane, to z uwagi na cenne właściwości powinno znaleźć się w Twoim menu.
Właściwości brukselki
Istnieje kilka powodów, dla których warto jeść kapustę brukselską. Dzięki dużej zawartości błonnika warzywo znacznie usprawnia procesy trawienne oraz zapobiega zaparciom. Oprócz tego brukselka jest źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które spowalniają starzenie organizmu i zmniejszają ryzyko miażdżycy. Dodatkowo warzywa z rodziny krzyżowych wspierają oczyszczanie organizmu z toksyn, dzięki zawartej w nich siarce. Osobom, którym zależy na utracie wagi powinny włączyć brukselkę do swojej diety – jest niskokaloryczna i sycąca. Co więcej, kapusta brukselska ma właściwości antynowotworowe za sprawą obecnych w niej substancji, które eliminują substancje rakotwórcze z organizmu.
Co zrobić z brukselki?
To zdrowe warzywo można przyrządzić na kilka sposobów. Jednym z pomysłów jest usmażenie jej na dużej patelni z dodatkiem czosnku i kminu rzymskiego. Smażona brukselka świetnie smakuje z boczkiem pokrojonym w kostkę lub ziemniakami z ostrym sosem musztardowym. Innym rozwiązaniem na wykorzystanie brukselki do smacznej potrawy jest przyrządzenie z niej zupy z cebulą, ziemniakami, marchewką i selerem. Tradycyjna zupa z brukselką idealnie nadaje się na ocieplenie chłodnych, jesiennych dni.