


Polenta, czyli włoski specjał gotowany z grubo mielonej mąki kukurydzianej, Moja polenta jest zapiekana z kozim serem.
Polentę gotuje dzień wcześniej według przepisu na opakowaniu, 1 część kaszki 2 części wody, ugotowaną wylewam na papier do pieczenia i formuję prostokąt 10 × 20 cm (w przybliżeniu) zawijam i wstawiam do lodówki. Pieczarki dobrze opłukać nie obierać, większe pokroić na cztery części mniejsze na połowę, Zeszklić cebulę na oleju i dorzucić pieczarki, przyprawić solą, pieprzem, i papryczką chilli, smażyć do momentu aż uzyskają złotawy kolor. Polentę kroję na połowę i przecinam w poprzek, tak aby powstały cztery płaty, następnie przekładam kozim serem. Ostatnią górną warstwę polenty smaruje masłem. Całość wkładam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego uprzednio masłem, obok wkładam pomidorki koktajlowe i zapiekam w piekarniku 30 minut w 175-180 stopniach.