Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Zapiekana polenta z kozim serem i pieczarki

Zapiekana polenta z kozim serem i pieczarki
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

50 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Polenta, czyli włoski specjał gotowany z grubo mielonej mąki kukurydzianej, Moja polenta jest zapiekana z kozim serem.

Składniki

1\4 szklanka Kasza kukurydziana
1\2 szklanka Woda
3 szt. Ser kozi w plastrach
250 g Pieczarki
2 łyżka Olej
1 łyżka Masło
3 szczypta Sól
2 szczypta Pieprz
2 szczypta papryka chilli

Opis wykonania

Polentę gotuje dzień wcześniej według przepisu na opakowaniu, 1 część kaszki 2 części wody, ugotowaną wylewam na papier do pieczenia i formuję prostokąt 10 × 20 cm (w przybliżeniu) zawijam i wstawiam do lodówki. Pieczarki dobrze opłukać nie obierać, większe pokroić na cztery części mniejsze na połowę, Zeszklić cebulę na oleju i dorzucić pieczarki, przyprawić solą, pieprzem, i papryczką chilli, smażyć do momentu aż uzyskają złotawy kolor. Polentę kroję na połowę i przecinam w poprzek, tak aby powstały cztery płaty, następnie przekładam kozim serem. Ostatnią górną warstwę polenty smaruje masłem. Całość wkładam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego uprzednio masłem, obok wkładam pomidorki koktajlowe i zapiekam w piekarniku 30 minut w 175-180 stopniach.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych