Zapiekana polenta z kozim serem i pieczarki
1 porcje
50 min
Łatwe
Polenta, czyli włoski specjał gotowany z grubo mielonej mąki kukurydzianej,
Moja polenta jest zapiekana z kozim serem.
Składniki
1\4 szklanka Kasza kukurydziana
1\2 szklanka Woda
3 szt. Ser kozi w plastrach
250 g Pieczarki
2 łyżka Olej
1 łyżka Masło
3 szczypta Sól
2 szczypta Pieprz
2 szczypta papryka chilli
Zapiekana polenta z kozim serem i pieczarki
Zapiekana polenta z kozim serem i pieczarki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Polentę gotuje dzień wcześniej według przepisu na opakowaniu,
1 część kaszki 2 części wody, ugotowaną wylewam na papier do pieczenia i formuję prostokąt
10 × 20 cm (w przybliżeniu) zawijam i wstawiam do lodówki.
Pieczarki dobrze opłukać nie obierać, większe pokroić na cztery części mniejsze na połowę,
Zeszklić cebulę na oleju i dorzucić pieczarki, przyprawić solą, pieprzem, i papryczką chilli, smażyć do momentu aż uzyskają złotawy kolor.
Polentę kroję na połowę i przecinam w poprzek, tak aby powstały cztery płaty, następnie przekładam kozim serem.
Ostatnią górną warstwę polenty smaruje masłem.
Całość wkładam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego uprzednio masłem, obok wkładam pomidorki koktajlowe i zapiekam w piekarniku 30 minut w 175-180 stopniach.
Komentarze