Chleb z duszą
4 porcje
120 min
Średnie
Składniki
Chleb z duszą
Chleb z duszą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mięso pokroić w niedużą kostkę.Ziele, listek zmiażdżyć, cebulę pokroić w kostkę. Mięso doprawić przyprawami, dodać cebulę i odstawić do lodówki. Składniki zaczynu (zakwas 50g, woda 80ml, mąka żytnia 100g) dokładnie wymieszać i pozostawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej – najlepiej na noc. Namoczka: Mąkę pszenną (razową 150 g)zalać letnią wodą(150 ml) wymieszać, przykryć i pozostawić również na 12 godzin. Następnie po upływie ok 12 h zakwas i namoczkę wymieszać razem na gładko,dodać obie mąki(250g mąki chlebowej typ750, 150g maki żytniej razowej typ2000)175ml wody. Krótko wyrabiamy ciasto,do wymieszania mąki z wodą i odstawiamy na ok 30 min. Po upływie tego czasu dodajemy łyżeczkę soli i ponownie wyrabiamy ciasto. Dodajemy mięso z cebulą, mieszamy dokładnie i formujemy bochenek. Wkładamy go do wyłożonej np papierem do pieczenia formy. Chleb odstawiamy przykryty do wyrośnięcia na ok 2-3 godz. Po tym czasie smarujemy wierzch chleba wodą, posypujemy pestkami słonecznika i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i pieczemy tak ok 20-30 min, następnie zmniejszamy temp do 180 i pieczemy chleb ok 20-30 min sprawdzając pod koniec np patyczkiem czy jest już gotowy.
Komentarze