Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Jest to pomysł na chleb, który jest w mojej rodzinie od wielu lat. Domowy chleb przywołuje wiele pięknych wspomnień i pachnie jak żaden inny!

Składniki

50 g aktywny zakwas żytni
400 g mąka żytnia razowa T- 2000
400 ml woda
250 g mąka chlebowa
3 łyżeczka pestki słonecznika
ok 500 g karkówka/golonka/łopatka/boczek
do smaku szczypta sól, pieprz czarny
5 szt. ziele angielskie
2 szt. listek laurowy

Opis wykonania

Mięso pokroić w niedużą kostkę.Ziele, listek zmiażdżyć, cebulę pokroić w kostkę. Mięso doprawić przyprawami, dodać cebulę i odstawić do lodówki. Składniki zaczynu (zakwas 50g, woda 80ml, mąka żytnia 100g) dokładnie wymieszać i pozostawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej – najlepiej na noc. Namoczka: Mąkę pszenną (razową 150 g)zalać letnią wodą(150 ml) wymieszać, przykryć i pozostawić również na 12 godzin. Następnie po upływie ok 12 h zakwas i namoczkę wymieszać razem na gładko,dodać obie mąki(250g mąki chlebowej typ750, 150g maki żytniej razowej typ2000)175ml wody. Krótko wyrabiamy ciasto,do wymieszania mąki z wodą i odstawiamy na ok 30 min. Po upływie tego czasu dodajemy łyżeczkę soli i ponownie wyrabiamy ciasto. Dodajemy mięso z cebulą, mieszamy dokładnie i formujemy bochenek. Wkładamy go do wyłożonej np papierem do pieczenia formy. Chleb odstawiamy przykryty do wyrośnięcia na ok 2-3 godz. Po tym czasie smarujemy wierzch chleba wodą, posypujemy pestkami słonecznika i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i pieczemy tak ok 20-30 min, następnie zmniejszamy temp do 180 i pieczemy chleb ok 20-30 min sprawdzając pod koniec np patyczkiem czy jest już gotowy.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych