Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Ser kozi

Ser kozi

Produkty pochodzenia koziego są znane i cenione od tysięcy lat. Wraz z rozwojem technik konserwacji rozwija się szczególnie przemysł kozich serów. Za ich kolebkę można uznać Francję, gdzie obecnie...

Czytaj więcej
Ser kozi
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Produkty pochodzenia koziego są znane i cenione od tysięcy lat. Wraz z rozwojem technik konserwacji rozwija się szczególnie przemysł kozich serów. Za ich kolebkę można uznać Francję, gdzie obecnie rozróżnia się aż ponad 100 gatunków tego przysmaku!

Jak powstaje ser kozi 

Sery kozie powstają z mleka poddanego pasteryzacji, które na początku jest podgrzewane do odpowiedniej temperatury. Następnie dodaje się do niego podpuszczkę, pozostawia do zgęstnienia i odseparowuje serwatkę. Na koniec produkt jest solony i umieszczany w pojemnikach, gdzie przez około miesiąc dojrzewa. Po tym czasie można go spożyć albo kontynuować jego proces dojrzewania.

Ser kozi – cechy i wartości odżywcze

Smak koziego sera przeważnie jest bardziej wyrazisty i ostry niż serów krowich. Na jego charakterystyczny smak ma wpływ obecność kwasu kaprylowego, który jest świetnym środkiem zwalczającym bakterie i grzyby. Z racji znacznie obniżonej zawartości laktozy, ser kozi może być wspaniałą alternatywą dla alergików. Oprócz tego, że jest lepiej tolerowany przez układ pokarmowy, zawiera szereg innych, cennych właściwości:

  • to wspaniałe źródło białka,

  • jest niskokaloryczny,

  • zawiera witaminy: A, B1, B2, B5; i mikroelementy: potas, żelazo, selen, magnez,

  • dobrze działa na układ krwionośny, kostny i nerwowy.

Można z nim tworzyć nieskończone kombinacje – godna polecenia jest np. sałatka z kozim serem. Inną opcją jest spożywanie ich jako przekąski z dodatkiem orzechów lub owoców (zwłaszcza fig). Jeśli chcecie zjeść coś pożywnego i smacznego, koniecznie sprawdźcie nasze przepisy na ser kozi!