Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Zapiekanka szpinakowa pod pierzynką z ciasta francuskiego Marii Złockiej

Zapiekanka szpinakowa pod pierzynką z ciasta francuskiego Marii Złockiej
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zapiekanka szpinakowa to idealny obiad dla całej rodziny.

Składniki

400 g Szpinak mrozony
30 g Masło
1 szt. Czosnek
100 g Ser żółty
150 ml Bulion drobiowy
100 ml Białe wino (wytrawne)
100 g Serek topiony
400 ml Mleko
1 szt. Jajko
2 łyżka Mąka pszenna typu 450
150 g Ciasto francuskie

Opis wykonania

  1. Plastry boczku pokrój w kostkę, smaż na patelni do momentu aż boczek stanie się chrupiący i złocisty.
  2. Do mięsa dodaj szpinak, czosnek, masło, białe wino i sok z cytryny.
  3. W garnku obok przygotuj sos beszamelowy.
  4. Do roztopionego masła dodaj mąkę, zalej mlekiem lub śmietanką.
  5. Beszamel dopraw: startym ząbkiem czosnku, 1/3 kostki rosołowej, winem, żółtkiem jajka.
  6. W tak przygotowanej ,,miksturze” rozpuść  serek topiony.
  7. Połącz szpinak z sosem, dopraw solą i pieprzem.
  8. Poczekaj aż nadzienie zapiekanki ostygnie.
  9. Następnie przelejje do naczynia żaroodpornego i przykryj schłodzonym ciastem francuskim.
  10. Wstaw do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piecz przez 10 minut.
  11. Zapiekankę posyp startym żółtym serem i piecz do momentu aż wierzch apetycznie się zarumieni.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Dość czasochłonny przepis, ale warto spróbować. Zapiekanka jest bardzo sycąca, u mnie starczyła na dwa obiady
Pafwvcio
Interesujące połączenie, u mnie wyszło podobnie.