Zapiekanka szpinakowa pod pierzynką z ciasta francuskiego Marii Złockiej
Opis wykonania
Zapiekanka szpinakowa to idealny obiad dla całej rodziny.
- Plastry boczku pokrój w kostkę, smaż na patelni do momentu aż boczek stanie się chrupiący i złocisty.
- Do mięsa dodaj szpinak, czosnek, masło, białe wino i sok z cytryny.
- W garnku obok przygotuj sos beszamelowy.
- Do roztopionego masła dodaj mąkę, zalej mlekiem lub śmietanką.
- Beszamel dopraw: startym ząbkiem czosnku, 1/3 kostki rosołowej, winem, żółtkiem jajka.
- W tak przygotowanej ,,miksturze” rozpuść serek topiony.
- Połącz szpinak z sosem, dopraw solą i pieprzem.
- Poczekaj aż nadzienie zapiekanki ostygnie.
- Następnie przelejje do naczynia żaroodpornego i przykryj schłodzonym ciastem francuskim.
- Wstaw do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piecz przez 10 minut.
- Zapiekankę posyp startym żółtym serem i piecz do momentu aż wierzch apetycznie się zarumieni.