Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zapiekanka szpinakowa pod pierzynką z ciasta francuskiego Marii Złockiej

Opis wykonania

Zapiekanka szpinakowa to idealny obiad dla całej rodziny.

  1. Plastry boczku pokrój w kostkę, smaż na patelni do momentu aż boczek stanie się chrupiący i złocisty.
  2. Do mięsa dodaj szpinak, czosnek, masło, białe wino i sok z cytryny.
  3. W garnku obok przygotuj sos beszamelowy.
  4. Do roztopionego masła dodaj mąkę, zalej mlekiem lub śmietanką.
  5. Beszamel dopraw: startym ząbkiem czosnku, 1/3 kostki rosołowej, winem, żółtkiem jajka.
  6. W tak przygotowanej ,,miksturze” rozpuść  serek topiony.
  7. Połącz szpinak z sosem, dopraw solą i pieprzem.
  8. Poczekaj aż nadzienie zapiekanki ostygnie.
  9. Następnie przelejje do naczynia żaroodpornego i przykryj schłodzonym ciastem francuskim.
  10. Wstaw do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piecz przez 10 minut.
  11. Zapiekankę posyp startym żółtym serem i piecz do momentu aż wierzch apetycznie się zarumieni.