Łosoś z dzikim ryżem z brokułem i surówką z kapusty kiszonej
4 porcje
Średnie
Zdrowe wegetariańskie danie fit. Składniki podane są na ok. 4 porcje.
Składniki
100 g Dziki ryż
100 g Brązowy ryż
1 szt. Brokuł
1 szt. Ząbek czosnku
1 łyżeczka Oliwa z oliwek
1/3 szt. Sok z cytryny
400 g Filet z łososia
2 - 3 szczypta Pieprz świeżo mielony
2 - 3 szczypta Sól kuchenna
2 - 3 szczypta Sól morska
1 łyżka Mąka kukurydziana
250 g Kapusta kiszona
1 szt. Jabłko
1 szt. Czerwona cebula
1 łyżka Oliwa z oliwek
ok. 2 szczypta Cukier
1 szczypta Pieprz
1 garść Szczypior
Łosoś z dzikim ryżem z brokułem i surówką z kapusty kiszonej
Łosoś z dzikim ryżem z brokułem i surówką z kapusty kiszonej
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kapustę przekładamy na sitko i płuczemy pod zimną wodą. Odcedzamy, kroimy i przekładamy do miski. Jabłko i cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do kapusty. Dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek, cukier i pieprz do smaku. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania reszty obiadu. Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C na fukcji grilla. Na blaszce układamy papier do pieczenia. Na papierze rozkładamy łososia obsypanego z obu stron mieszanką mąki kukurydzianej, soli morskiej i świeżego pieprzu. Pieczemy ok. 15 - 20 minut. Ryż gotujemy w osolonej wodzie (ok. 2 szczypty soli). Brokuła myjemy i kroimy różyczki na połowy. Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, dodajemy szczyptę soli i gotujemy 10 minut. Na minutę przed odcedzeniem, do garnka z brokułem wlewamy sok z cytryny. Odcedzamy brokuła i przekładamy do miski. Dodajemy do niego ryż, przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżeczkę oliwy z oliwek. Całość mieszamy i wykładamy na talerze. Układamy po kawałku łososia. Podajemy z surówką z kapusty. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze