Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Trzy rodzaje zawijasków z ciasta francuskiego nadzieniem szpinakowym, szynka+ser i na słodko z powidłami domowymi :)

Składniki

Ciasto francuskie
500 g Szpinak świeży
100 g Feta
1 szczypta sól
1/4 łyżeczka pieprz
1/4 łyżeczka Tarta gałka muszkatołowa
150 g Serek kremowy (Philalelphia, Łaciaty)
Szynka w plastrach
Ser żółty w plastrach
1/2 łyżeczka Wędzona papryka w proszku
4-5 łyżka Powidła śliwkowe,domowe lub iny ulubiony dżem
1 łyżka Cukier brązowy
1 łyżka Śmietana 18%

Opis wykonania

Liście szpinaku myjemy i mokre wrzucamy do rondelka, przykrywamy i czekamy, aż mniejszy objętość. Dodajemy sól, pieprz i gałkę, mieszamy. Zaprawiamy łyżką śmietany i studzimy. Porcję ciasta francuskiego rozwijamy i rozwałkowujemy, dzielimy na 3 płaty krojąc w pionie. Wszystkie smarujemy cienko serkiem. Na pierwszym płacie rozkładamy szpinak i posypujemy kruszoną fetą. Drugi posypujemy papryką, układamy szynkę i ser. Na trzecim rozsmarowujemy powidła lub dżem. Każdy płat rolujemy z dołu do góry i owijamy folią spożywczą. Zawinięte ruloniki władamy do zamrażarki na ok 15 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180C. Zmrożone ruloniki rozwijamy z folii i kroimy na plastry o szer.ok 2 cm. Bułeczki na słodko posypujemy z wierzchu cukrem, Plastry układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy ok. 15. SMACZNEGO! Idealna przekąska imprezowa :)
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy