Zawijaski z ciasta francuskiego
4 porcje
60 min
Łatwe
3 (Ilość ocen: 2)
Trzy rodzaje zawijasków z ciasta francuskiego nadzieniem szpinakowym, szynka+ser i na słodko z powidłami domowymi :)
Składniki
Ciasto francuskie
500 g Szpinak świeży
100 g Feta
1 szczypta sól
1/4 łyżeczka pieprz
1/4 łyżeczka Tarta gałka muszkatołowa
150 g Serek kremowy (Philalelphia, Łaciaty)
Szynka w plastrach
Ser żółty w plastrach
1/2 łyżeczka Wędzona papryka w proszku
4-5 łyżka Powidła śliwkowe,domowe lub iny ulubiony dżem
1 łyżka Cukier brązowy
1 łyżka Śmietana 18%
Zawijaski z ciasta francuskiego
Zawijaski z ciasta francuskiego
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Liście szpinaku myjemy i mokre wrzucamy do rondelka, przykrywamy i czekamy, aż mniejszy objętość. Dodajemy sól, pieprz i gałkę, mieszamy. Zaprawiamy łyżką śmietany i studzimy.
Porcję ciasta francuskiego rozwijamy i rozwałkowujemy, dzielimy na 3 płaty krojąc w pionie.
Wszystkie smarujemy cienko serkiem. Na pierwszym płacie rozkładamy szpinak i posypujemy kruszoną fetą. Drugi posypujemy papryką, układamy szynkę i ser. Na trzecim rozsmarowujemy powidła lub dżem.
Każdy płat rolujemy z dołu do góry i owijamy folią spożywczą. Zawinięte ruloniki władamy do zamrażarki na ok 15 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180C.
Zmrożone ruloniki rozwijamy z folii i kroimy na plastry o szer.ok 2 cm. Bułeczki na słodko posypujemy z wierzchu cukrem, Plastry układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy ok. 15.
SMACZNEGO! Idealna przekąska imprezowa :)
Komentarze