Zdrowe ciasto kokosowo-daktylowe
4 porcje
120 min
Średnie
Składniki
Zdrowe ciasto kokosowo-daktylowe
Zdrowe ciasto kokosowo-daktylowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotowanie: 1.Spód ciasta: Mąkę wraz z jajkami,olejem kokosowym i miodem mieszamy i ugniatamy.Ciasto dzielimy na 2 równe częśći.Jedną z części wykładamy spód blachy-średnica około 26cm(spód podziób widelcem jak na tartę) i pieczemy około 15 min w 180. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo. 2.Masa karmelowa: Daktyle lekko odsączamy z wody w której wcześniej się moczyły i blendujemy na gładką masę,dodajemy masło orzechowe i połówkę banana,blendujemy jeszcze raz. 3.Śmietanka z mleka kokosowego: wyjmujemy z lodówki dobrze schłodzone mleko i miksujemy(tylko stała część mleczka),aż do uzyskania konsystencji takiej jak bita śmietana. Wykonanie ciasta: 1.Jeden ze spodów smarujemy połową wcześniej przygotowanej masy karmelowej. 2.Na masę karmelową układamy pokrojonego w plasterki banana. 3.Następnie masę karmelową przykrywamy połową śmietanki (można posypać np.kakao) 4.Na to kładziemy drugi spód,smarujemy go resztą masy z daktyli,na to dajemy reszte śmietanki i sypiemy dowolnymi dodatkami(ja wybrałam kakao) Najlepiej smakuje schłodzone w lodówce. Smacznego!:)
Komentarze