Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
ZDROWE CIASTO KOKOSOWO- DAKTYLOWE

Składniki

jajka L
400 g puszka mleka kokosowego(gęsta część)
banany
5 łyżeczka 5łyżek masła orzechowego 100%
2 szklanka 2 szklanki daktyli(namoczonych w wodzie)
15 g kakao

Opis wykonania

Przygotowanie: 1.Spód ciasta: Mąkę wraz z jajkami,olejem kokosowym i miodem mieszamy i ugniatamy.Ciasto dzielimy na 2 równe częśći.Jedną z części wykładamy spód blachy-średnica około 26cm(spód podziób widelcem jak na tartę) i pieczemy około 15 min w 180. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo. 2.Masa karmelowa: Daktyle lekko odsączamy z wody w której wcześniej się moczyły i blendujemy na gładką masę,dodajemy masło orzechowe i połówkę banana,blendujemy jeszcze raz. 3.Śmietanka z mleka kokosowego: wyjmujemy z lodówki dobrze schłodzone mleko i miksujemy(tylko stała część mleczka),aż do uzyskania konsystencji takiej jak bita śmietana. Wykonanie ciasta: 1.Jeden ze spodów smarujemy połową wcześniej przygotowanej masy karmelowej. 2.Na masę karmelową układamy pokrojonego w plasterki banana. 3.Następnie masę karmelową przykrywamy połową śmietanki (można posypać np.kakao) 4.Na to kładziemy drugi spód,smarujemy go resztą masy z daktyli,na to dajemy reszte śmietanki i sypiemy dowolnymi dodatkami(ja wybrałam kakao) Najlepiej smakuje schłodzone w lodówce. Smacznego!:)

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych