Zielone naleśniki z pesto i ricottą
4 porcje
60 min
Łatwe
Prosta w przygotowaniu alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Dania wegetariańskie to idealne pole do kulinarnych eksperymentów!
Mniam!
Składniki
Składniki pesto
50g rukoli
2 ząbki czosnku
50 g orzeszków pini
50g tartego parmezanu
1 łyżka soku z cytryny
100ml oliwy
pieprz
sól
Składniki naleśników
1 szklanka mąki
2 jajka
1 szklanka mleka
szczypta soli
olej do smażenia
Dodatki
100g ricotty
100ml jogurtu naturalnego
sok z 1 limonki
kilka plastrów wędzonego łososia
1 avocado
Zielone naleśniki z pesto i ricottą
Zielone naleśniki z pesto i ricottą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Zblenduj wszystkie składniki pesto.
- Do misy MUMa dodaj białka jaj- ubij na sztywną pianę
- Przełóż białka do osobnego naczynia, a do misy miksera dodaj żółtka, mleko i mąkę.
- Składniki mieszaj aż do uzyskania naleśnikowej konsystencji.
- Do masy dodaj wcześniej przygotowane pesto oraz białka.
- Mieszaj do momentu, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.
- Na patelnii rozgrzej kilka łyżek oleju, z przygotowanej wcześniej masy usmaż crespelle.
- Do ricotty dodaj jogurt i sok z limonki oraz przyprawy.
- Całość wymieszaj.
- Na przygotowane wcześniej crespelle położ łyżkę przygotowanej ricotty, plaster wędzonego łososia oraz avocado.
Komentarze