Chleb ziołowy
4 porcje
60 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Chleb ziołowy
Chleb ziołowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
rożdże rozdrabniamy i łączymy z połową mleka, łyżką cukru i 3 łyżkami mąki (co da nam w rezultacie - a przynajmniej dać powinno - konsystencję gęstej śmietany), a następnie odstawiamy na moment pod przykryciem - najlepiej w jakieś ciepłe miejsce. Czekamy, aż zaczyn wyrośnie. Mąkę umieszczamy w misce, dodajemy zaczyn, mleko, resztę cukru, jaja, olej i sól. Wyrabiamy elastyczne i jednolite ciasto, a później pozwalamy mu w jakimś ciepłym miejscu wyrosnąć pod przykryciem - zajmuje to około godziny. Wyrośnięte ciasto wałkujemy i smarujemy masłem (zostawiamy odrobinę na wierzch), posypujemy czosnkiem, przyprawami i pietruszką, rozrzucamy na nim pomidory i ser (sera też zostawiamy trochę na podorędziu), a później kroimy na pasy. Pasy układamy na sobie, znów kroimy na około 6-7 części, a te umieszczamy bokiem (widać chyba po zdjęciach, jak to zrobić) w formie keksowej wysmarowanej lekko tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy znów masłem i sypiemy resztą sera. Tak przygotowane ciasto musi jeszcze wyrosnąć - dajmy mu na to pół godziny. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza - chlebek ma się w nim piec około 30 minut (do zrumienienia)
Komentarze