Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Najlepszy chleb na świecie i szalenie wygodny, bo... bez krojenia! :) Zapraszam do skosztowania tego ziołowego smakołyku! :) Oto wyjątkowy przepis na chleb bez krojenia.

Składniki

3 szklanka mąka tortowa
25 g drożdże
4 łyżka olej rzepakowy
250 ml mleko 1,5%
2 szt. jaja
0,5 łyżeczka cukier
0,5 łyżeczka sól
1 szt. NADZIENIE
0,5 szklanka natka pietruszki (posiekana)
1 szklanka suszone pomidory w oleju
8 szt. czosnek (ząbki)
0,5 szklanka ser żółty, twardy (starty)
100 g masło (stopione i wystudzone)
3-4 szczypta przyprawy (pieprz ziołowy, sól, tymianek, rozmaryn itd.)

Opis wykonania

rożdże rozdrabniamy i łączymy z połową mleka, łyżką cukru i 3 łyżkami mąki (co da nam w rezultacie - a przynajmniej dać powinno - konsystencję gęstej śmietany), a następnie odstawiamy na moment pod przykryciem - najlepiej w jakieś ciepłe miejsce. Czekamy, aż zaczyn wyrośnie. Mąkę umieszczamy w misce, dodajemy zaczyn, mleko, resztę cukru, jaja, olej i sól. Wyrabiamy elastyczne i jednolite ciasto, a później pozwalamy mu w jakimś ciepłym miejscu wyrosnąć pod przykryciem - zajmuje to około godziny. Wyrośnięte ciasto wałkujemy i smarujemy masłem (zostawiamy odrobinę na wierzch), posypujemy czosnkiem, przyprawami i pietruszką, rozrzucamy na nim pomidory i ser (sera też zostawiamy trochę na podorędziu), a później kroimy na pasy. Pasy układamy na sobie, znów kroimy na około 6-7 części, a te umieszczamy bokiem (widać chyba po zdjęciach, jak to zrobić) w formie keksowej wysmarowanej lekko tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy znów masłem i sypiemy resztą sera. Tak przygotowane ciasto musi jeszcze wyrosnąć - dajmy mu na to pół godziny. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza - chlebek ma się w nim piec około 30 minut (do zrumienienia)

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Babeczka
Idealny na grila
Babeczka
Owijam bawełnianą ściereczką i jeszcze długo pozostaje świeży
PedroPedro
Uwielbiam w wersji z dodatkiem bazyli, pyszny, w sam raz na podwieczorek