Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Ziemniaki hasselback zapiekane z serem

Ziemniaki hasselback zapiekane z serem
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Pokrojone w harmonijkę, chrupiące ziemniaki hasselback mogą stanowić samodzielną przekąskę lub być atrakcyjnym dodatkiem do dania głównego. Smakują wyśmienicie zarówno same, jak i z sosem czosnkowym czy z keczupem. Banalne w wykonaniu i niewymagające zaangażowania, aż proszą się, by wykonać je przy najbliższej okazji.

Składniki

8 szt. średnie ziemniaki
3 łyżka oliwa
1/2 łyżeczka sól droboziarnista
1 łyżka masło
tarty ser
do dekoracji szczypiorek
do dekoracji różowy pieprz

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
541 kcal
Tłuszcz
25.7 g
Węglowodany
63.85 g
Błonnik
11.2 g
Białko
5.95 g
Sól
1.75 g

Opis wykonania

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni, opcja: grzanie góra-dół.

Ziemniaki dokładnie umyj, jeśli jest potrzeba, wyszoruj, osusz. Na długości każdego ziemniaka  zrób co 2 mm głębokie nacięcia.

Ułóż ziemniaki na papierze do pieczenia, polej je oliwą oraz posól, całość dobrze wymieszaj i dokładnie pokryj ziemniaki oliwą, ułóż je nacięciem do góry, piecz przez 30 minut.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.

Bosh Logo
Bosh

Po tym czasie posmaruj górę masłem, przełóż ziemniaki nacięciem do dołu, piecz kolejne 10 minut.

Ostatnia faza pieczenia to przekręcenie ziemniaków nacięciem do góry, posypanie startym serem i zapieczenie całości przez 10 minut.

Upieczone ziemniaki wyjmij na talerz, posyp szczypiorkiem i różowym pieprzem.


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Natalia Kowalska
Proste w swojej formie, cieszą oka i podniebienie. Wybrałam chyba za duże okazy, piekły się dużo dłużej niż w przepisie.