


Pokrojone w harmonijkę, chrupiące ziemniaki hasselback mogą stanowić samodzielną przekąskę lub być atrakcyjnym dodatkiem do dania głównego. Smakują wyśmienicie zarówno same, jak i z sosem czosnkowym czy z keczupem. Banalne w wykonaniu i niewymagające zaangażowania, aż proszą się, by wykonać je przy najbliższej okazji.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni, opcja: grzanie góra-dół.
Ziemniaki dokładnie umyj, jeśli jest potrzeba, wyszoruj, osusz. Na długości każdego ziemniaka zrób co 2 mm głębokie nacięcia.
Ułóż ziemniaki na papierze do pieczenia, polej je oliwą oraz posól, całość dobrze wymieszaj i dokładnie pokryj ziemniaki oliwą, ułóż je nacięciem do góry, piecz przez 30 minut.
Po tym czasie posmaruj górę masłem, przełóż ziemniaki nacięciem do dołu, piecz kolejne 10 minut.
Ostatnia faza pieczenia to przekręcenie ziemniaków nacięciem do góry, posypanie startym serem i zapieczenie całości przez 10 minut.
Upieczone ziemniaki wyjmij na talerz, posyp szczypiorkiem i różowym pieprzem.