Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszne, mocno serowe scones, pełne ziołowego aromatu i smaku. Na zewnątrz chrupiące, w środku puchato-kremowe. Idealne do twarożku, dipów, hummusu.

Składniki

250 g mąka pszenna
75 g zimne masło
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 łyżeczka sól
50 g ser cheddar
150 ml mleko
pęczek świeżych ziół - np. bazylia

Opis wykonania

Zioła umyć i drobno posiekać (z wyjątkiem tych do dekoracji). Mąkę umieścić w misce z masłem i palcami ugniatać razem delikatnie, choć szybko, aby otrzymać coś na wzór drobnej kruszonki. Dodać sól, proszek, starty ser i posiekane zioła i zagnieść razem.

Stopniowo dolewać mleka, do momentu aż uda się całość zagnieść w kulkę ciasta. Tak przygotowane ciasto przełożyć na obsypany mąką blat i spłaszczyć przy pomocy dłoni, a następnie wycinać scones. Ważne, aby nie „męczyć” ciasta, czyli nie ugniatać za mocno i zbyt długo.

Podzielone na części ciasto przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę i posmarować z wierzchu mlekiem i na każde nałożyć dekoracyjnie listki ziół. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 175 stopni. Piec 15-20 minut do momentu, aż urosną i lekko zbrązowieją.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych