Ziołowo-serowe scones
4 porcje
Średnie
Składniki
Ziołowo-serowe scones
Ziołowo-serowe scones
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Zioła umyć i drobno posiekać (z wyjątkiem tych do dekoracji). Mąkę umieścić w misce z masłem i palcami ugniatać razem delikatnie, choć szybko, aby otrzymać coś na wzór drobnej kruszonki. Dodać sól, proszek, starty ser i posiekane zioła i zagnieść razem.
Stopniowo dolewać mleka, do momentu aż uda się całość zagnieść w kulkę ciasta. Tak przygotowane ciasto przełożyć na obsypany mąką blat i spłaszczyć przy pomocy dłoni, a następnie wycinać scones. Ważne, aby nie „męczyć” ciasta, czyli nie ugniatać za mocno i zbyt długo.
Podzielone na części ciasto przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę i posmarować z wierzchu mlekiem i na każde nałożyć dekoracyjnie listki ziół. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 175 stopni. Piec 15-20 minut do momentu, aż urosną i lekko zbrązowieją.
Komentarze