Żytni pudding z kremem twarogowo-melasowym i kwaśną frużeliną
4 porcje
60 min
Łatwe
Prosty i niskokaloryczny (ok 230 kcal w porcji) deser z płatków żytnich, twarogu i owoców
Składniki
9 łyżka Płatki żytnie
200 ml Mleko 1,5%
350 ml Woda
5 łyżka Twaróg chudy
7 łyżeczka Ksylitol
2 łyżka Melasa
300 g Owoce (najlepiej wiśnie i porzeczki, mogą być mrożone)
1 łyżka Skrobia ziemniaczana
Żytni pudding z kremem twarogowo-melasowym i kwaśną frużeliną
Żytni pudding z kremem twarogowo-melasowym i kwaśną frużeliną
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
a) 6 łyżek płatków żytnich zmiel grubo w blenderze, 3 pozostałe zalej wrzącą wodą tak, by zakryła je wszystkie. W garnku wymieszaj wodę i mleko, posłodź 4 łyżeczkami ksylitolu i zagotuj. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, wsypuj powoli zmielone płatki, wciąż mieszając. Gotuj trzy minuty, następnie dodaj niezmielone, namoczone płatki. Wszystko szybko przełóż do szklanek, pozostaw do ostygnięcia i zgęstnienia.
b) Do misy blendera włóż twaróg i melasę. Miksuj tak długo, aż powstanie gładka masa. Przełóż do szklanek, formując drugą warstwę deseru.
c) Owoce wsyp do garnka, dosłodź 3 łyżeczkami ksylitolu i podgrzewaj mieszając łyżką aż puszczą cały sok. Pogotuj jeszcze minutę i wlej do środka skrobię rozpuszczoną w 150 ml wody, cały czas mieszając. Jeszcze gorące przelej do szklanek jako trzecią warstwę i odstaw do stężenia.
Komentarze