Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Żytni pudding z kremem twarogowo-melasowym i kwaśną frużeliną

Żytni pudding z kremem twarogowo-melasowym i kwaśną frużeliną
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Prosty i niskokaloryczny (ok 230 kcal w porcji) deser z płatków żytnich, twarogu i owoców

Składniki

9 łyżka Płatki żytnie
200 ml Mleko 1,5%
350 ml Woda
5 łyżka Twaróg chudy
7 łyżeczka Ksylitol
2 łyżka Melasa
300 g Owoce (najlepiej wiśnie i porzeczki, mogą być mrożone)
1 łyżka Skrobia ziemniaczana

Opis wykonania

a) 6 łyżek płatków żytnich zmiel grubo w blenderze, 3 pozostałe zalej wrzącą wodą tak, by zakryła je wszystkie. W garnku wymieszaj wodę i mleko, posłodź 4 łyżeczkami ksylitolu i zagotuj. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, wsypuj powoli zmielone płatki, wciąż mieszając. Gotuj trzy minuty, następnie dodaj niezmielone, namoczone płatki. Wszystko szybko przełóż do szklanek, pozostaw do ostygnięcia i zgęstnienia. b) Do misy blendera włóż twaróg i melasę. Miksuj tak długo, aż powstanie gładka masa. Przełóż do szklanek, formując drugą warstwę deseru. c) Owoce wsyp do garnka, dosłodź 3 łyżeczkami ksylitolu i podgrzewaj mieszając łyżką aż puszczą cały sok. Pogotuj jeszcze minutę i wlej do środka skrobię rozpuszczoną w 150 ml wody, cały czas mieszając. Jeszcze gorące przelej do szklanek jako trzecią warstwę i odstaw do stężenia.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych